Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

er det stopp for EUs fiske i Vest-Sahara

Les mer om Vest-Sahara her

Europaparlamentet har i dag vedtatt at EU ikke lenger får drive fiske i Vest-Sahara. Daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen er overlykkelig. FiskeribladetFiskaren, 14. desember 2011

Les også: http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/EU-og-Marokko-i-fiskestrid-6721354.html http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16191266 FiskeribladetFiskaren, 14. desember 2011

Må trekke seg utDette betyr at den spanske fiskeriflåten må trekke seg ut av farvannene umiddelbart.- Dette er noe vi har jobbet med i mange år for å få gjennom, nå er vi overlykkelige for at EU må trekke fiskeflåtene ut av de aktuelle farvannene, sier daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, Erik Hagen.Kl. 11.30 i dag ble det med 326 mot 296 stemmer vedtatt i Europaparlamentet i Strasbourg at EU ikke lenger får fiske i Vest-Sahara.- Parlamentet står sterkereHagen forteller at det i våres, i EUs ministerråd, nærmet seg en spittelse i denne saken, hvor Nord-Europa har vært i mot EUs fiske og Sør-Europa en pådriver. Inntil man fikk på plass en ny avtale, aksepterte ministerrådet i vår en forlengelse av fisket i ett år, som nå Europaparlamentet har satt en stopper for.- Vi er arbeidsgiver for en medaktivist i Brussel som lenge har forsøkt å bekjempe fiskeriavtalen i parlamentet. Sammen med norske fagbevegelser og aktivister organisert i 22 EU land, som har jobbet strategisk og koordinet, har vi nå klart å stoppe denne avtalen, sier Hagen begeistret.Hagen mener at grunnen til at beslutningen om å stoppe fisket er gått gjennom, skyldes at parlamentet står sterkere i politiske beslutninger nå enn tidligere.- Med alle omleggingene i EU-sytemet så har parlamentet fått mer makt enn statene. I fiskerispørsmål betyr dette at de kan si; nei, dette godtar vi ikke.- Vil få konsekvenser Hagen mener at dette vil ha store konsekvenser for Vest-Sahara og lokalbefolkningen.- Gjennom denne fiskeriavtalen så har det blitt legitimitert at Vest-Sahara er en del av Marokko, men det er ingen av EU-statene som godkjenner at Vest-Sahara er en del av Marokko. At vi nå har fått stoppet denne fiskeriavtalen vil ha konsekvenser for hvordan stater og selskaper nå vil forholde seg til Vest-Sahara og den politiske forståelsen for området. Det vil stoppe mye annet næringsliv, sier Hagen.I forrige uke solgte også det norske oljefondet seg ut av to gjødselselskaper til en verdi av to milliarder.- Med tanke på dette og det at vi nå har fått gjennomslag for å stoppe EUs fiske, så har desember vært en utrolig måned for oss, sier Hagen.Fraråder norsk handelNorske Selskaper som Rieber og Sjøvik har tidligere forsøkt å legitimere sin aktivitet i området ved å vise til at også EU driver fiske. Utenriksdepartementet har gjentatte ganger oppfordret norske bedrifter til å holde seg borte:"Norge ser det som viktig å avstå fra handlinger som kan utlegges som en legitimering av situasjonen i Vest-Sahara. For å forhindre handel, investeringer, ressursutnyttelse og andre former for næringsvirksomhet som ikke er i samsvar i lokalbefolknigens interesser og følgelig kan være i strid med folkeretten, fraråder norske myndigheter slike aktiviteter".

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon