Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Myndighetene til angrep mot zimbabwisk homo-organisasjon

(image) Også Morgan Tsvangirai har offentlig gitt utrykk for sine homofobiske holdninger Fredag ettermiddag den 21. mai foretok politiet i Zimbabwe en razzia av GALZ kontorer. To ansatte ble arrestert, Ellen Chademana og Ignatius Muhambi. De to ble holdt fengslet i over en uke. To GALZ-ansatte var i utlandet på en kongress da raidet og arrestasjonen fant sted. De valgte og ikke returner til Zimbabwe, resten av de ansatte gikk i skjul. GALZ kontoer holdt stengt i tre måneder, og gjenåpnet først i september. Fortsatt er det liten aktivitet på kontoret. Medlemmer og ungdommer tør ikke lenger b(image) ruke kontoret som tidligere var en fri-arena hvor de kunne komme og være seg selv.

Mandag 15. nov fortsatte saken mot Ellen Chademana. Tiltalen lød først på ”undergraving av presidentens makt”. Angivelig fordi det på GALZ kontorer fantes et bilde av en tidligere ordfører i San Francisco med snakkeboble der det han hevder at Mugabe var en homofob. Senere ble tiltalen endret til besittelse av pornografisk litteratur, seksjon 26(1)i “the Censorship and Entertainment Control Act” (Chapter10:04). Litteraturen ble funnet på en pc som ble beslaglagt under raidet. Ellen var ikke selv tilstedte da materialet ble funnet og beslaglagt. Da saken kom opp i høst ble tiltalen mot Ignatius Muhambi henlagt, mens Ellens sak nå går i Harare Magistrate Court.

Hett tema i grunnlovsprosessenHomofili ble ett hett tema i den politiske debatten i forbindelse med revidering av grunnloven i Zimbabwe. Det var ikke pressefrihet, begrensing av presidentens makt eller grunnlovfestet rett til helse og utdanning som dominerte debatten. Avisartikler og forberedelsesmøter til grunnlovskomiteen fokuserte på hvordan homofili er uafrikansk, umoralsk og det bør fortsatt være kriminalisert for menn å ha sex med menn. Da også Morgan Tsvangirai offentlig tilkjennega sine homofobiske holdninger, så GALZ nødvendigheten av å mobilisere for støtte hos andre menneskerettighetsorganisasjoner i Zimbabwe. Sammen med nettverksorganisasjonen Crises Coaltion of Zimbabwe inviterte GALZ til møte. I etterkant av møtet gikk en gruppe, bestående av 20 sivilsamfunns organisasjoner, offentlig ut og støttet forslaget om å inkludere ikke-diskriminering på grunnlag av seksuell orientering i den nye grunnloven.

(image) Chesterfield Samba, som leder GALZ. - Jeg tror myndighetene ble urolige da de så at vi fikk støtte fra andre menneskerettighetsaktivister, sier Chesterfield Samba, som leder GALZ.

Les mer: Ressurser og nyheter her

Homoseksualitet er ulovlig i over 80 land, og i over halvparten av landene i Afrika. Sju land har dødsstraff.

Skeive ungdommer blir diskriminert over hele verden. De blir mobbet og utsatt for vold, holdt utenfor universiteter og kastet ut av skoler. Dette er ikke ok.

Hva kan jeg gjøre med det?

Signer vårt manifest mot seksuell apartheid Les mer om situasjonen for skeive ungdommer - internasjonalt og i Afrika samt nyheter og ressurser underBli med i Facebookgruppa

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon