Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Myndighetene til angrep mot zimbabwisk homo-organisasjon

(image) Også Morgan Tsvangirai har offentlig gitt utrykk for sine homofobiske holdninger Fredag ettermiddag den 21. mai foretok politiet i Zimbabwe en razzia av GALZ kontorer. To ansatte ble arrestert, Ellen Chademana og Ignatius Muhambi. De to ble holdt fengslet i over en uke. To GALZ-ansatte var i utlandet på en kongress da raidet og arrestasjonen fant sted. De valgte og ikke returner til Zimbabwe, resten av de ansatte gikk i skjul. GALZ kontoer holdt stengt i tre måneder, og gjenåpnet først i september. Fortsatt er det liten aktivitet på kontoret. Medlemmer og ungdommer tør ikke lenger b(image) ruke kontoret som tidligere var en fri-arena hvor de kunne komme og være seg selv.

Mandag 15. nov fortsatte saken mot Ellen Chademana. Tiltalen lød først på ”undergraving av presidentens makt”. Angivelig fordi det på GALZ kontorer fantes et bilde av en tidligere ordfører i San Francisco med snakkeboble der det han hevder at Mugabe var en homofob. Senere ble tiltalen endret til besittelse av pornografisk litteratur, seksjon 26(1)i “the Censorship and Entertainment Control Act” (Chapter10:04). Litteraturen ble funnet på en pc som ble beslaglagt under raidet. Ellen var ikke selv tilstedte da materialet ble funnet og beslaglagt. Da saken kom opp i høst ble tiltalen mot Ignatius Muhambi henlagt, mens Ellens sak nå går i Harare Magistrate Court.

Hett tema i grunnlovsprosessenHomofili ble ett hett tema i den politiske debatten i forbindelse med revidering av grunnloven i Zimbabwe. Det var ikke pressefrihet, begrensing av presidentens makt eller grunnlovfestet rett til helse og utdanning som dominerte debatten. Avisartikler og forberedelsesmøter til grunnlovskomiteen fokuserte på hvordan homofili er uafrikansk, umoralsk og det bør fortsatt være kriminalisert for menn å ha sex med menn. Da også Morgan Tsvangirai offentlig tilkjennega sine homofobiske holdninger, så GALZ nødvendigheten av å mobilisere for støtte hos andre menneskerettighetsorganisasjoner i Zimbabwe. Sammen med nettverksorganisasjonen Crises Coaltion of Zimbabwe inviterte GALZ til møte. I etterkant av møtet gikk en gruppe, bestående av 20 sivilsamfunns organisasjoner, offentlig ut og støttet forslaget om å inkludere ikke-diskriminering på grunnlag av seksuell orientering i den nye grunnloven.

(image) Chesterfield Samba, som leder GALZ. - Jeg tror myndighetene ble urolige da de så at vi fikk støtte fra andre menneskerettighetsaktivister, sier Chesterfield Samba, som leder GALZ.

Les mer: Ressurser og nyheter her

Homoseksualitet er ulovlig i over 80 land, og i over halvparten av landene i Afrika. Sju land har dødsstraff.

Skeive ungdommer blir diskriminert over hele verden. De blir mobbet og utsatt for vold, holdt utenfor universiteter og kastet ut av skoler. Dette er ikke ok.

Hva kan jeg gjøre med det?

Signer vårt manifest mot seksuell apartheid Les mer om situasjonen for skeive ungdommer - internasjonalt og i Afrika samt nyheter og ressurser underBli med i Facebookgruppa

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon