Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Møtte familien til sultestreikende fange

(image) OPPDATERING 28.04.2010: Sultestreiken er nå avsluttet. Mer informasjon kommer.

En gruppe på seks studenter fra SAIH Bergen og Amnesty Student Bergen var i mars på besøk i okkuperte Vest-Sahara. Der møtte de representanter for flere menneskerettighetsorganisasjoner. Ett av møtene var i hjemmet til Hammadi Nassiri, som er en av de 6 saharawiene som fortsatt sitter fengslet, uten dom, i et militærfengsel i Marokko. Årsaken er at han reiste til flyktningleirene i Algerie. Nassiri har sultestreiket siden 18. mars. Da Bergens-studentene møtte Nassiris familie i Smara i Vest-Sahara, hadde han allerede vært i sultestreik i tre uker. - Situasjonen til Nassiris familie har vært ekstrem etter fengslingen. De har vært under konstant overvåking, sier Irmelin Kaland, fra SAIH Bergen. Hun forklarer at i over én uke etter arrestasjonen omringet mer enn femti politimenn huset deres og kontrollerte all trafikk inn og ut.(image) Også nordmennene fikk føle overvåkningen på kroppen. Mens Bergens-studentene satt inne i Nassiris hus, patruljerte tolv politimenn og tre politibiler rundt huset til den saharawiske familien. - Dette viser hva saharawiene blir utsatt for til daglig. Det som vi selv opplevde som en unntakssituasjon er nærmest dagligkost for saharawiene. Desto mer imponerende er da måten de takler situasjonen på. Trass risiko, ble vi ønsket hjertelig velkommen, sånn at vi kunne spre informasjon om overgrepene og urettferdigheten, sier Kaland. Kaland sier familien var svært bekymret for Nassiris helse. Den eneste kontaktet de har med ham, er gjennom en familien til en av medfangene, som har reist til Rabat for å følge saken. Turen med buss fra Vest-Sahara til Marokkos hovedstad Rabat tar omkring 24 timar. Nasiri har fire barn. FN-styrken i Vest-Sahara, MINURSO, er den eneste FN-styrken i verden uten et mandat for å overvåke menneskerettighetene. Frigjøringsbevegelsen Polisario, samt Norge og flere andre stater, krever at MINURSO skal overvåke overgrepene i området. Men Marokko motsetter seg dette, i samarbeid med Frankrike, som har fast plass i FNs Sikkerhetsråd.

Amnesty krever Nassiri og medfangene fri. Delta i Amnestys lynappell her (i Amnesty-teksten er Nassiris navn stavet 'Ahmed Alansari'.

Tekst: http://www.vest-sahara.no/index.php?cat=1art=1478

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon