Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Møtte familien til sultestreikende fange

(image) OPPDATERING 28.04.2010: Sultestreiken er nå avsluttet. Mer informasjon kommer.

En gruppe på seks studenter fra SAIH Bergen og Amnesty Student Bergen var i mars på besøk i okkuperte Vest-Sahara. Der møtte de representanter for flere menneskerettighetsorganisasjoner. Ett av møtene var i hjemmet til Hammadi Nassiri, som er en av de 6 saharawiene som fortsatt sitter fengslet, uten dom, i et militærfengsel i Marokko. Årsaken er at han reiste til flyktningleirene i Algerie. Nassiri har sultestreiket siden 18. mars. Da Bergens-studentene møtte Nassiris familie i Smara i Vest-Sahara, hadde han allerede vært i sultestreik i tre uker. - Situasjonen til Nassiris familie har vært ekstrem etter fengslingen. De har vært under konstant overvåking, sier Irmelin Kaland, fra SAIH Bergen. Hun forklarer at i over én uke etter arrestasjonen omringet mer enn femti politimenn huset deres og kontrollerte all trafikk inn og ut.(image) Også nordmennene fikk føle overvåkningen på kroppen. Mens Bergens-studentene satt inne i Nassiris hus, patruljerte tolv politimenn og tre politibiler rundt huset til den saharawiske familien. - Dette viser hva saharawiene blir utsatt for til daglig. Det som vi selv opplevde som en unntakssituasjon er nærmest dagligkost for saharawiene. Desto mer imponerende er da måten de takler situasjonen på. Trass risiko, ble vi ønsket hjertelig velkommen, sånn at vi kunne spre informasjon om overgrepene og urettferdigheten, sier Kaland. Kaland sier familien var svært bekymret for Nassiris helse. Den eneste kontaktet de har med ham, er gjennom en familien til en av medfangene, som har reist til Rabat for å følge saken. Turen med buss fra Vest-Sahara til Marokkos hovedstad Rabat tar omkring 24 timar. Nasiri har fire barn. FN-styrken i Vest-Sahara, MINURSO, er den eneste FN-styrken i verden uten et mandat for å overvåke menneskerettighetene. Frigjøringsbevegelsen Polisario, samt Norge og flere andre stater, krever at MINURSO skal overvåke overgrepene i området. Men Marokko motsetter seg dette, i samarbeid med Frankrike, som har fast plass i FNs Sikkerhetsråd.

Amnesty krever Nassiri og medfangene fri. Delta i Amnestys lynappell her (i Amnesty-teksten er Nassiris navn stavet 'Ahmed Alansari'.

Tekst: http://www.vest-sahara.no/index.php?cat=1art=1478

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon