Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Mot en ny politisk æra i Zimbabwe?

Gjennom emneknaggen #StudentsDecide2018 forsøker SAIHs partner, Zimbabwe National Students Union (ZINASU) å demme opp under studenters politiske engasjement. Som en partner i Ballot Buddies-prosjektet har ZINASU naturlig nok fokus på studenter, og gjennom demonstrasjoner, workshops og forhandling med universiteter og myndighetene forsøker de å gjøre det lettere for studenter å stemme. Dette arbeidet er ikke alltid en dans på roser. Studenter er nemlig under press i Zimbabwe. Aktivister nektes retten til å studere, og anklages av universitetet og myndigheter for å være vestlige sabotører.

Utfordrende studiehverdag

Ikke bare individer blir rammet – 29. januar ble flere titalls studenter arrestert under en demonstrasjon ved National University of Science and Technology (NUST) i Bulawayo. Dette er bare ett av mange tilfeller der regjeringen har brukt vold for å tie fredelig demonstrasjoner. Til tross for flere mediers hyllest til fjorårets kupp som et vendepunkt i Zimbabwes utvikling, merker ikke studenter mye til de profeterte endringene. Studenters hverdag preges ennå av sprengt kapasitet og galopperende studiekostnader ved universitetene. Mange kvinnelige studenter utsettes også for seksuell trakassering fra de fagansvarlige. Studentene forteller om press til å utføre seksuelle tjenester i bytte mot karakterer. Dersom de ikke gir etter, risikerer de stryk.

Framtidshåp

Det sier seg selv at denne konteksten er utfordrende, men Zimbabwes studenter øyner likevel håp. Årets valgkamp preges av mer åpenhet enn tidligere valg, og det er mange som snakker om «Generational Consensus» - ideen om at en foreldet politisk klasse ikke er egnet til å representere en befolkning som er såpass ung og dynamisk som den i dag er i Zimbabwe. Bortfallet av opposisjonskjempen Morgan Tsvangirai fra Movement for Democratic Change (MDC) har muliggjort 40 år-gamle Nelson Chamisa til å ta over roret til MDC-alliansen. Også i primærvalgene til regjeringspartiet Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (ZANU-PF) har det vært tumulter. Tidlig i mai kastet de flere gamle travere til fordel for yngre og mindre erfarne politikere. I sum er dette en lys utvikling for unge og studenter i Zimbabwe.

Gift Ostallos i ZINASU er forsiktig optimist med tanke på valget i juli:

«Gitt at valget er åpent og rettferdig, så har denne prosessen potensiale til å fremme demokrati i Zimbabwe. Men med tanke på militariseringen av valgprosessen og mangelen på åpenhet så langt, så kan vi enda ikke ta dette for gitt».

Som studentaktivist opplever han en større respekt for ytringsfrihet nå enn før, men å drive politisk påvirkningsarbeid er fremdeles svært krevende:

“Det har skjedd en endring i form av et større demokratisk handlingsrom. Jeg opplever en større respekt for ytringsfriheten nå enn før. Samtidig må man ta disse endringene med en klype salt. Vi opplever fremdeles undertrykkelse gjennom for eksempel manglende organisasjonsfrihet på campus."

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon