Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Mot alle odds Studentpolitikere i Zimbabwe fullfører sine studier

(image) Maureen Kademaunga, tidligere studentpolitiker dediserte prisen sin til alle kvinnelige studenter i landet. Høy risiko

Å ta på seg verv som studentpolitiker i Zimbabwe er et risikoprosjekt. Helt siden frigjøringen fra det hvite mindretallsregimet, har unge mennesker og spesielt studenter blitt utsatt for vold og mishandling i de tilfeller hvor de har kritisert myndighetene. Dette har bidratt til å isolere dem fra høyere utdanningsinstitusjoner, deres jevngamle, familie, venner og lokalsamfunn. Det har også ført dem inn i en situasjon hvor studenter ikke har en institusjonell plattform med mulighet til å utrykke sine meninger og bekymringer. Denne utviklingen har ført til at flere og flere studenter holder seg unna studentpolitikken i redsel for å komme i myndighetenes søkelys og stå i fare for å ikke fullføre sine studier.  

Social Safety Net Student Solidarity Trust (SST) sitt ”Social Safety Net” program er et viktig tiltak som gir studentpolitikere en mulighet til å fullføre sine studier gjennom internett studier ved University of South Africa (UNISA) eller private skoler i Zimbabwe i de tilfeller hvor de har mistet sin mulighet til å studere ved offentlige universitet og høgskoler i Zimbabwe pga. sitt politiske engasjement.

(image) George Makoni Viktige sermonier
Seremonier som ”Against all Odds Awards” er viktig for å sette fokus på at det er mulig å lykkes både med en akademisk karriere og med studentpolitikk selv i et Zimbabwe hvor myndighetenes voldsbruk og trakassering av studenter tar stadig nye og utspekulerte former. En av kandiatene Maureen Kademaunga, tidligere studentpolitiker mottok sin pris for å ha fullført sin grad i sosiologi ved University of Zimbabwe, og dediserte den til alle kvinnelige studenter i landet.

Studenter spesielt utsatt SST samarbeider nært med Zimbabwe National Students Union (ZINASU) og Zimbabwe Lawyers for Human Rights ZLHR) for å gi studenter opplæring i menneskerettighetsmonitorering slik at studentene selv kan rapportere inn når myndighetenes utfører overgrep på studievenner. Dette er et svært viktig arbeid fordi studenter kanskje er en av de mest utsatte gruppene samtidig som overgrep på denne gruppen i liten grad har blitt rapportert. SST vil så lenge det er behov støtte studenters kamp for akademisk frihet og gi studenter en stemme gjennom å arrangere åpne møter om aktuelle temaer.

Les mer om SST her

Gå til SST sine nettsider

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon