Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Mer forskning fra Sør

Det hevder rapporten “Knowledge, networks and nations. Global scientific collaboration in the 21st century”, publisert av det internasjonale forskningsnettverket Royal Society.Til tross for at de tradisjonelle vitenskapelige supermaktene som USA, Canada og Vest-Europa fortsatt dominerer verdens forskningsaktiviteter, er dette bildet i klar endring. Dagens 7 millioner forskere spres til flere verdensdeler og skaper et mer mangfoldig bilde. Dette kan også gi mer mangfoldige vinklinger og resultater innen forskning.

Les Bistandsaktuelts sak om rapporten."En gledelig nyhet"Særlig er Kina på fremmarsj. Men også land som India, Brasil og land i Midtøsten, Sørøst-Asia og Nord-Afrika, samt enkelte mindre europeiske stater, har utviklet seg raskt de siste årene. Samtidig er også tendenser og mønstre i akademisk arbeid i endring. Internasjonalt samarbeid får større oppmerksomhet.

- Det er en gledelig nyhet at det kommer flere forskere fra sør på banen, som denne rapporten viser. Noe som også er et resultat av økonomisk vekst i en del land i sør. Det skulle bare mangle at land med en stor del av verdens befolkning og ressurser, som India, Brazil og Kina, også tar del i den internasjonale kunnskapsutviklingen på lik linje med vestlige land, sier Anette Remme, leder i SAIH, som tidligere har påpekt vestlig dominans i pensumlitteratur ved norske universiteter.

Rapporten setter også søkelyset på forskningsområder som trenger et sterkere globalt fokus. Temaer som klimaendringer, matsikkerhet, befolkningsendringer og biomangfold prioriteres på nasjonalt nivå, men samarbeid på tvers av nasjoner har ikke økt tilstrekkelig.

Rapporten kommer med fem anbefalinger:• Støtte til internasjonal vitenskap bør opprettholdes og forsterkes• Internasjonalt samarbeid bør oppmuntres, støttes og legges til rette for• Nasjonale og internasjonale strategier for vitenskap skal adressere globale utfordringer• Internasjonal kapasitetsbygging er essensielt for å sikre at effektene av vitenskapelig forskning deles globalt• Bedre indikatorer trengs for å tilstrekkelig evaluere global vitenskap.

Les hele rapporten her.

Kilde: Hedda

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon