Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Med Operasjon Dagsverk til Colombia

7. mars i år vedtok Elevtinget å tildele årets Operasjon Dagsverk til SAIH. I mai ble OD-leder Olav Bjelland Brekke og informasjonsansvarlig Trond Tveit med SAIH til Colombia for å lære om årets OD-prosjekt og om situasjonen for urfolk, afroetterkommere og studenter.

Første stopp på reisen var Cali, hvor vi besøkte to videregående skoler og lærte om hvordan det er å være elev i Colombia, og om viktigheten av å kjenne sine rettigheter som ungdom og som elev. Olav og Trond intervjuet elever og lærere til ODs dokumentarfilm, som sendes ut til alle skoler i Norge som er med på OD.

Dagen etter gikk turen til Jamundí, en liten by sør for Cali. På Institucion Educativa Simon Bolivar er elevorganisasjonen ANDES godt organisert, og vi møtte tre grupper elever som fortalte oss om hvordan det er å være elev, arbeid med militærnekting og rettigheter. Trond var et yndet selfie-objekt for elevene.

Sammen med urfolksorganisasjonen CRIC besøkte vi en interkulturell skole inne i urfolksområdet La Laguna, i kommunen Caldono i Cauca. At skolen er interkulturell betyr at det ikke bare går elever med urfolksbakgrunn på skolen, men også afroetterkommere og mestizos, og at et viktig mål er at alle skal verdsette hverandres kultur. På skolen fokuserer de blant annet på å lære nasa-folkets tradisjonelle håndverk, som veving av bånd og fletting av kurver og hatter.

På skolen har de et elevråd som er laget etter modell av urfolks egen lokale styringsstruktur, cabildo. Stokken elevene bærer er et symbol på at de er valgt til ledere. Slik forbereder skolen barn og unge på å ta rollen som ledere i sine lokalsamfunn når de blir voksne. Caldono er et område som er hardt rammet av borgerkrigen, og hvor mange unge har blitt rekruttert til geriljaen. Urfolksorganisasjonene er opptatt av å legge godt til rette for disse ungdommene når de etter fredsavtalen skal demobiliseres og vender tilbake til lokalsamfunnene sine.

Med afrocolombianerorganisasjonen PCN besøkte vi bygda Yolombo i Suarez kommune i Cauca. Her møtte vi ungdommer som kunne fortelle at lokalbefolkningen har klart å kaste ut gruveselskapet AngloGold Ashanti, som kom inn og ville grave etter gull i et område som afrocolombianerne har rettigheter til. En foreløpig rettskjennelse har gitt lokalsamfunnet seieren. Men mange aktivister opplever å bli truet, og en ung kvinne som sto fram i kampen mot gruveselskapet har måttet flytte fra bygda fordi hun var rett for sitt eget liv.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet
a large group of people are posing for a picture in front of a building .a large group of people are posing for a picture in front of a building .

Nyhet

Dette skjedde på SAIHs Årsmøte

26. og 27. april var over 60 delegater, observatører og gjester samlet på Grønland i Oslo for SAIHs årsmøte 2024.

Les nyhet
en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.en kvinne holder en megafon i hånden og en mann holder en knyttneve i været.

Nyhet

Ledig stilling: Innholdsprodusent

SAIH søker deg som er visuelt sterk med teft for god historiefortelling, og som har erfaring med strategisk oppfølgning av eide og fortjente flater i sosiale medier.

Les nyhet
Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon