Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Med Evo for alltid?

Nå ser det ut til å være klart: Evo Morales sitt parti MAS får to-tredjedels flertall i den nasjonalforsamlingen. Den 12. oktober var det valg i Bolivia, og det ble raskt klart at Evo var gjenvalgt med rundt 60% av stemmene. Den mer nøyaktige opptellingen av stemmene har tatt tid.

Med to-tredjedels flertall vil MAS kunne sikre endringer i grunnloven slik at Evo enda en gang kan stille til gjenvalg, på samme måte som i Venezuela, Ecuador og Nicaragua. MAS sikrer seg også kontroll over valgdomstolen og det juridiske systemet fordi representanter til disse utnevnes av de folkevalgte.

Evo Morales er Bolivias første president med urfolksbakgrunn. Han er aymara og representerer de tradisjonelle cocadyrkerne, og han er populær fordi mange innbyggere identifiserer seg med han. Evo og MAS har hatt makten i Bolivia siden de vant valget i desember 2005. Grunnloven og utdanningsloven er blitt endret slik at urfolk nå tydelig anerkjennes.

«Soy Evista, pero no MASista»

(Jeg holder med Evo, men ikke med MAS)

Mange sa før valget at de ville “krysse stemmer”, som betyr å stemme på Evo Morales som president, men på kandidater fra andre partier til nasjonalforsamlingen. Dette for å unngå at MAS skulle få all makt, med bakgrunn i en bekymring for demokratiet. Det ser likevel ikke ut som det er så mange som har fulgt denne strategien.

I mars 2015 planlegges det kommunevalg. Kanskje vil ikke MAS få like stor støtte på lokalplan. Det blir også interessant å følge med på om den politiske polariseringen blir sterkere framover. Og det er kanskje ikke helt sunt på lang sikt at ett parti har nesten all makt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon