Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Massive studentstreiker i Colombia

Etter at regjeringen innførte en neoliberal modell for høyere utdanning i 1992 har statlig støtte til utdanning gått drastisk nedover. På grunn av dette har de måttet orientere seg mot mer markedsretting og privatisering av undervisning og forskning. Det har igjen ført til ekskludering av de fattigste studentene fra utdanningssystemet, blant annet fordi studieavgiftene har økt. Rektorene på samtlige universiteter mener det er snakk om en strukturell underfinansiering av høyere utdanningssektor.

Krever utdanning i stedet for våpen

Studentbevegelsen har gitt en nasjonal uttalelse med 10 krav til regjeringen for å overkomme krisen. Misnøyen har økt etter at det ble kjent at regjeringen vil bruke 968 millioner dollar på militær opprusting, mot 645 millioner på utdanning, men bare i form av lån til studenter. Denne prioriteringen oppleves spesielt provoserende på grunn av de pågående fredsforhandlingene.

Det har vært flere demonstrasjoner, og streiken pågår fortsatt i hele landet. Studentene sier de ikke kommer tilbake før regjeringen går i dialog for å øke offentlige midler til høyere utdanning. Lærerforeningen har besluttet å støtte studentene og går i 24 timers streik den 23. oktober.

SAIHs partner er med

Den nasjonale studentorganisasjonen ACEU, Asociacòn Colombiana de Estudiantes Universitarios er en av SAIHs partner i landet og har vært sterkt involvert i mobiliseringen. De jobber for universell, offentlig og gratis utdanning av god kvalitet for alle unge i Colombia. For ACEU er tilgang til utdanning en viktig nøkkel til å skape endring i samfunnet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon