Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

- Mange LHBT-personer får aldri muligheten til utdanning

-(image) Hva forbinder du med "utdanning for frigjøring"?

- I Skeiv Ungdoms internasjonale utvalg jobber vi med flere organisasjoner i sør, hovedsakelig i Øst-Afrika. I disse landene, hvor homoseksualitet er forbudt ved lov, ser vi at flere unge LHBT-personer aldri får muligheten til utdanning. Årsakene er mange; noen skoler nekter åpne LHBT å studere ved deres utdanningsinstitusjon og noen foreldre slutter å betale skolepenger til sønner og døtre som kommer ut av skapet. Slik blir det enda vanskeligere enn før for denne gruppen å få seg jobb, og mange blir på denne måten dømt til evig fattigdom. På en annen side er det helt essensielt at det gjennom utdanningsinstitusjonene i disse landene ikke blir formidlet hat, men medmenneskelighet til denne gruppen. Slik får frigjøringen en personlig og institusjonell side.

- Hvordan kan situasjonen for utdanning i verden dag bli bedre?

- For mange er utdanning utelukket fordi man ikke har midler nok til å finansiere dette. Dersom flere land opprettet lokale "lånekasser" som gjorde det mulig for alle i landet å studere, hadde det vært et kjempetiltak. Dessverre er det ikke så mange statskasser som gir slike muligheter. Dessuten har utdanning også mye å gjøre med likestilling. I dag er det mange kvinner, LHBT-personer og andre som ikke har mulighet til å få utdannelse fordi de ikke er likestilt i samfunnet.

- Hvordan kan DU bidra til utdanning for frigjøring?

- Jeg kan jobbe videre for LHBT-rettigheter i Øst-Afrika, sammen med Gay and Lesbian Coalition of Kenya.

Les mer om Skeiv Ungdom.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon