Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

LHBT og utdanning

(image) Foto-(CC) foundphotoslj

Det er få konkrete studier av LHBT studenters situasjon men gjennom SAIH sitt kontaktnettverk har vi lært om hva som er noen av utfordringene. Filmen ”Kuchus of Uganda” viser hvilke holdninger og motstand som er tilstedet på det største universitetet i Kampala. Dette er også gjeldende for mange andre universitet i Afrika. I Zambia har det ikke vært slike konkrete konfrontasjoner men en del av de samme holdningene er tilstedet. Verken i Zambia eller Zimbabwe er der aktive LHBT studentorganisasjoner eller andre organisasjoner som har jobbet opp mot studenter. I Sør Afrika finnes et nettverk av LHBT studentorganisasjoner som SAIH har kontakt med. Som nevnt tidligere er situasjonen i Sør Afrika ulik fra andre land noe som også gjenspeiler seg blant studenter. Tilbakemeldinger fra LHBT studentorganisasjonene viser at mange studenter står åpent fram som LHBT på lærestedet, mens det er mange som ikke tør å stå åpent fram for familien sin eller på hjemstedet.

Det har blitt gjennomført flere undersøkelser på holdninger til homofili både blant skoleelever i Sørafrika[1] og generelt i samfunnet. En trend er at toleransen øker med antall års utdanning. Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av det samfunnsvitenskapelige forskningsrådet (HSRC)[2] at gjennomsnittlig 76% av voksne med høyere utdanning (mellom 2003 – 2007) mener at homoseksualitet alltid er galt. Undersøkelser viser at det i økende grad foregår mobbing og vold på skolene og at dette særlig rammer skeiv ungdom. En undersøkelse fra 2003 viser at over halvparten av skeiv ungdom på skoler i Gauteng provinsen (Sør-Afrika) har opplevd mobbing og at mellom 10-15 % har opplevd seksuelle overgrep eller voldtekt[3]. Skeive ungdommer rapporterer verden over at skolen er en av de stedene der de føler seg mest utrygge, og mobbing, trusler og vold fører til at skeive ungdommer faller ut av skolen. I sørlige Afrika er skoleuniformer vanlig i både offentlige og private skoler. For transungdommer blir dette en ekstra belastning, fordi de ikke får velge uniform ut fra egen kjønnsidentitet men blir tvunget til å gå med den uniformen som skolen velger ut fra deres ”biologiske” kjønn. Dette fører til at mange transungdommer føler seg presset ut av skolen, og ikke får fullført sin utdanning.

Mange unge LHBT opplever å bli kastet ut hjemmefra når de forteller om sin kjønnsidentitet eller seksuelle orientering til familien. Dette fører ofte til at de verken har penger eller stabilitet i livet til å klare å fortsette studiene. I tillegg opplever mange mobbing fra både medelever/studenter og lærere. Mange fullfører derfor ikke grunnskolen eller høyere utdanning. Dette fører igjen til at det er vanskelig å få en jobb og inntekt. Den generelt vanskelige situasjonen for LHBT, med bl.a. stigmatisering og diskriminering fra familie, media, religiøse ledere og politikere, påvirker deres mulighet for et godt sosialt nettverk, muligheten for å fullføre utdanning og for å skaffe seg et levebrød.

[1] Den sørafrikanske organisasjonen OUT - LGBT well-being har gjennomført flere. Se hjemmesiden deres www.out.org.za eller ta kontakt med SAIH.

[2] www.hsrc.ac.za

[3] Levels of Empowerment among Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender people in Gauteng, South-Africa. OUT – LGBTI Well-being 2003.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon