Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Lanserer norsk nettverk for forfulgte akademikere

Pressemelding:

- Akademisk frihet står i fare hver dag over hele verden. Forskere trues, trakasseres og blir drept. Et alarmerende antall høgskoler og universiteter stenges ned eller er under press fra myndighetene, sier Robert Quinn, administrerende direktør for det internasjonale Scholars at Risk-nettverket (SAR). SAR har siden oppstarten i 2001 gitt rådgivning, rettshjelp og opphold til akademikere i 121 land. Nå skal også Norge bidra. 23. mai møtes rektorer, prorektorer og andre ansatte fra 15 norske institusjoner for høyere utdanning for å lansere en norsk SAR -seksjon.

Norske studenter skal ha mye av æren for opprettelsen av en norsk seksjon. Da SAIH arrangerte kampanjen “Akademisk frihet” i 2008, ble flere norske læresteder med i nettverket - etter iherdig lobbyvirksomhet av SAIHs lokallagsaktivister.

Den norske seksjonen vil organisere og koordinere SAR-aktiviteter i Norge, og drive politisk påvirkning for akademikere som er fengslet eller er i dekning. Det kan også bli aktuelt å tilby midlertidige stillinger for professorer, forelesere og forskere som er forfulgt i hjemlandet sitt.

Til lanseringen kommer også tre forskere fra Zimbabwe, Burma og Iran. De har alle fått hjelp og opphold gjennom SAR-nettverket fordi de har mottatt trusler, blitt avhørt av politiet, trakassert, blitt fratatt akademiske verker og vært under sterk overvåkning av myndighetene i hjemlandet. Behovet for beskyttelse økerIfølge fjorårets UNESCO-rapport “Education Under Attack” har politisk motiverte angrep på utdanning økt i omfang de siste årene. Omveltningene i Midtøsten og Nord-Afrika forsterker behovet for beskyttelse. Hele 60 prosent av forfulgte akademikere i dag kommer fra Nord-Afrika, Midtøsten eller Afrika Sør for Sahara.Etter at Universitetet i Oslo (UiO) ble med i nettverket i 2001, har flere norske utdanningsinstitusjoner fulgt etter. Det var særlig etter at SAIH med kampanjen "Akademisk frihet" i 2008 mobiliserte studenter for å få flere norske universiteter og høgskoler til å melde seg inn, at antall medlemmer begynte å stige.- Vi ser at krig og politisk uro ofte rammer akademikere. Det er ikke tilfeldig. Noen ganger kan den akademiske virksomheten være politisk upopulær, i andre tilfeller er forskerne også direkte aktive i politikken. Å gi dem støtte bør være en del av vårt internasjonale engasjement, sier Sissel Østberg, rektor ved Høgskolen i Oslo. Under lanseringen vil forskeren fra Zimbabwe dele sine opplevelser som forfulgt akademiker. Professor Bernt Hagtvet (UiO) og prorektor Inga Bostad (UiO) vil samtale om akademisk frihet. Robert Quinn, administrerende direktør for det internasjonale SAR-verket, vil også delta på arrangementet.

Les mer om Scholars at Risk.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon