Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Kvinner fremmarsj i Zambia

(Denne artikkelen er en forlenget versjon av SAIHs artikkel i avisa Verdens Beste Nyheter - som lanseres i dag, 22. april. Les mer!)

- Et viktig steg mot et mer likestilt samfunn, meldte ungdomsorganisasjonen Youth Vision Zambia og Zambia National Womens Lobby, da landets første kvinnelige visepresident ble valgt i januar i år.

Jubelen var stor blant kvinnebevegelsen og sivilsamfunnet da det ble klart at Ingonge Wina skulle bli Zambias første kvinnelige visepresident. Wina har i mange år vært en aktiv forkjemper for å styrke kvinners rettigheter og posisjon i landet, sist som likestillingsminister.

- Valget av Wina gjenspeiler landets arbeid for likestilling og Zambias løfte om at flere kvinner skal få ta del i beslutningsprosesser, sier Amos Mwale, direktør i SAIHs partnerorganisasjon Youth Vision Zambia.

- Aldri har en kvinne i Zambia hatt en så høy posisjon. Utvelgelsen er veldig positivt for veien videre. Zambia har nå oppnådd Den afrikanske unions protokoll og SADC-protokollen, som landet ratifiserte som følge av behovet for økt kvinnedeltagelse, sier Juliet Kaira Chibuta I Zambia National Women's Lobby (ZNWL), også en av SAIHs partnere.

​Flere kvinnelige ministre

Kvinner utgjør ikke bare 51 prosent av befolkningen i Zambia, de utgjør også flertallet av stemmer ved valg. I 2014 startet regjeringen med arbeidet om en egen kjønnslikestillingslov, som skal sikre likestilling i alle sektorer. Regjeringen har også trappet opp arbeidet med vold mot kvinner, et tema som fortsatt er en stor utfordring i landet. Wina har selv vært en aktiv pådriver i dette arbeidet.

Zambia har fortsatt bare 12,6 prosent kvinner i parlamentet, men framgangen er der: Ved forrige valg lå tallet på 10,8 prosent.

I tillegg er 30 prosent av ministerpostene i den zambiske regjeringen nå bestående av kvinner – en forbedring fra 20 prosent.

​Styrker kvinners posisjon

YVZ er en viktig stemme og pådriver for seksuelle- og reproduktive helserettigheter i Zambia. Organisasjonen utdanner unge ledere, og driver et lederopplæringskurs for unge kvinner. Årlig får 30 unge kvinner fra andre sivilsamfunnsorganisasjoner lederopplæring fra YVZ.

- Vanskeligere tilgang til utdanning og arbeid regnes som det største hinderet for kvinners deltagelse i samfunnet. Derfor jobber vi videre med å styrke kvinners posisjon her og ser optimistisk på tallene, sier Mwale i YVZ.

ZNWL er også en sentral organisasjon for kvinners rettigheter. Organisasjonen jobber med å styrke kvinners deltagelse i formelle beslutningsforaer, fra nasjonalt til lokalt nivå.

- Zambia er et partriarkalsk samfunn, med en utbredt oppfatning om at kun menn er skikket til å ha lederposisjoner og at deres synspunkter skal dominere både i husholdningen og lokalsamfunn. Derfor får ikke kvinner nok støtte til å innta lederposisjoner. Men i arbeidet vårt fortsetter vi å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av kvinners deltagelse på alle nivåer i samfunnet – fordi vi lever i et demokratisk land, sier Chibuta i ZNWL.

Les mer om SAIHs arbeid i Zambia.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon