Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Krever svar fra taust rederi

Pressemelding fra SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond)NRK brennpunkt (16.03.2010) dekker hvordan et rederi fra Farsund har transportert fiskeolje fra okkuperte Vest-Sahara til Kristiansund Havn.

– Vi synes det er uholdbart at rederiet er sjørøvere i et okkupert farevann, sier SAIH-leder.Rederiet handler i strid med Utenriksdepartementets frarådninger, og FNs vurderinger om ressursutvinning i Vest-Sahara. Ettersom de handler uten å ha konsultert saharawiene, handler de også i strid med saharawi-folkets rett til selvbestemmelse. Dermed bistår de en okkupasjonsmakt, og bidrar til et brudd på folkeretten.Så tidlig som i august 2009 oppdaget SAIH at et av fartøyene til rederiet Brøvigtank AS hadde besøkt okkuperte Vest-Sahara. Siden den gang har SAIH ved fire anledninger kontaktet rederiet med spørsmål om hva skipet deres gjorde i området. Men rederiet har ikke ønsket å bekrefte at skipet anløp Vest-Sahara. De har heller ikke svart på følgende enkle spørsmål:* Hva var formålet med anløpet i Vest-Sahara?* Hvis formålet var å transportere fiskeolje fra Vest-Sahara, til hvilken havn ble lasten transportert?* Hva var lastens verdi og volum?* Hva er omfanget av rederiets anløp til Vest-Sahara?– Dette er sjørøveri. Rederiet kan ha fraktet ut fiskeolje for millioner av kroner fra et okkupert land, sier Runar Myrnes Balto, leder av Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. Samtidig eies rederiet av blant annet av Tharald Brøvig som er en av Norges rikeste menn, med 100 mill. i formue.Rederiforbundet har tidligere uttalt at de ser at norske rederier følger UDs frarådninger. Balto ber Farsund-rederiet umiddelbart om å oppklare omfanget av deres transporter til Vest-Sahara. I 2007 dekket NRK Sørlandet at Arnesen Shipbrokers – også det fra Sørlandsbyen Farsund – hadde tatt del i transporter fra okkuperte Vest-Sahara. Arnesen uttalte at de aldri ville gjøre slike transporter igjen. http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.3991898For flere kommentarer, Runar Myrnes Balto, Leder i SAIHTlf 977 73 778

FotoPressebilde avRunar Myrnes Balto

SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) er studenter og akademikere i Norges solidaritets- og bistandsorganisasjon. SAIH jobber med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirking. Gjennom høyere og uformell utdanning mobiliserer SAIH unge mennesker til samfunnsansvar og medbestemmelse. Les mer på www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon