Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Krever et mer demokratisk campus

Les også: Ukens blogginnlegg - Studentliv sett fra Sør.

Hva tenker egentlig afrikanske studenter om demokrati? Det spør den ferske rapporten ”The University in Africa and Democratic Citizenship: Hothouse or training ground?”, utarbeidet for Higher Education Research and Advocacy Network (HERANA), og koordinert av Centre for Higher Education Transformation, Cape Town (CHET).Studiet har undersøkt studenter ved tre afrikanske universiteter – University of Nairobi i Kenya, University of Cape Town i Sør-Afrika, og Universitetet i Dar es Salaam i Tanzania. Studentene ble spurt om sine demokratiske holdninger og atferd. Målet var å forstå mer av hvordan afrikanske universiteter bidrar til demokratiutvikling.

Studentene ble blant annet spurt i hvilken grad de mente demokrati var viktig, hvordan de oppfattet tilbudet av demokrati i landet sitt, hvor engasjerte de var i politikk, og om deres syn var på demokratisk konsolidering og regime endring.

Overraskende nok viste studiet at mesteparten av studentene ved ett av tre universitetene er "passive forpliktede demokrater». Men studien viste også at over 80% konsekvent er motstandere av ikke-demokratiske regimer, og at studentene er gjennomgående mer kritiske mot de politiske systemene de tilhører enn resten av befolkningen.

Kritiske til studentaktivismeDe siste to tiårene har vært preget av politiske overganger i flere afrikanske land – fra ettpartistat med autoritært styre til økonomisk og politisk liberalisme og demokratisk flerpartisystem. Høyere utdanning er anerkjent som nøkkelen til politisk utvikling. Men til hvilken grad afrikanske universiteter stimulerer til demokratisering utover å produsere profesjoner, har blitt og er et uløst spørsmål, hevder HERANA.Det er også kjent faktum at styrelsen ved afrikanske universiteter ofte har respondert svært negativt til studentaktivisme. Tilkalling av politiet, kriminalisering av studentledere eller stenging av campuser er velkjente midler. En annen alternativ strategi har vært å innlemme eller rekruttere studentledere inn i universitetets egne beslutningsprosesser.

Les også: Studentaktivister tiltalt for forræderi“Dette illustrerer tydelig undergravingen av demokratiske prosesser”, hevder rapporten.Et “drivhus” uten effektHERANA-rapporten konkluderer med at alle tre universitetene i undersøkelsen «ligner et drivhus, ved at de tilbyr et unikt miljø hvor bevissthet og kunnskap om politikk burde få blomstre. Men når studenten forlater universitetet, forsvinner lett drivhuseffekten."Forskerne bak rapporten krever at afrikanske land må legge til rette for tydelig dialog mellom styresmakter, studentledere og fagpersoner og ledelse ved universitetene, for å skape et bedre utgangspunkt for studentutvikling basert på demokratiske verdier. Man må også undersøke hvordan studenter og unge aktivisters deltakelse i de politiske reformasjonene i Nord-Afrika, for å forstå mer av studenters rolle i afrikanske demokratiseringsprosesser.

Les sammendrag av rapporten.Kilder: University World News / HERANA

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon