Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Krever et mer demokratisk campus

Les også: Ukens blogginnlegg - Studentliv sett fra Sør.

Hva tenker egentlig afrikanske studenter om demokrati? Det spør den ferske rapporten ”The University in Africa and Democratic Citizenship: Hothouse or training ground?”, utarbeidet for Higher Education Research and Advocacy Network (HERANA), og koordinert av Centre for Higher Education Transformation, Cape Town (CHET).Studiet har undersøkt studenter ved tre afrikanske universiteter – University of Nairobi i Kenya, University of Cape Town i Sør-Afrika, og Universitetet i Dar es Salaam i Tanzania. Studentene ble spurt om sine demokratiske holdninger og atferd. Målet var å forstå mer av hvordan afrikanske universiteter bidrar til demokratiutvikling.

Studentene ble blant annet spurt i hvilken grad de mente demokrati var viktig, hvordan de oppfattet tilbudet av demokrati i landet sitt, hvor engasjerte de var i politikk, og om deres syn var på demokratisk konsolidering og regime endring.

Overraskende nok viste studiet at mesteparten av studentene ved ett av tre universitetene er "passive forpliktede demokrater». Men studien viste også at over 80% konsekvent er motstandere av ikke-demokratiske regimer, og at studentene er gjennomgående mer kritiske mot de politiske systemene de tilhører enn resten av befolkningen.

Kritiske til studentaktivismeDe siste to tiårene har vært preget av politiske overganger i flere afrikanske land – fra ettpartistat med autoritært styre til økonomisk og politisk liberalisme og demokratisk flerpartisystem. Høyere utdanning er anerkjent som nøkkelen til politisk utvikling. Men til hvilken grad afrikanske universiteter stimulerer til demokratisering utover å produsere profesjoner, har blitt og er et uløst spørsmål, hevder HERANA.Det er også kjent faktum at styrelsen ved afrikanske universiteter ofte har respondert svært negativt til studentaktivisme. Tilkalling av politiet, kriminalisering av studentledere eller stenging av campuser er velkjente midler. En annen alternativ strategi har vært å innlemme eller rekruttere studentledere inn i universitetets egne beslutningsprosesser.

Les også: Studentaktivister tiltalt for forræderi“Dette illustrerer tydelig undergravingen av demokratiske prosesser”, hevder rapporten.Et “drivhus” uten effektHERANA-rapporten konkluderer med at alle tre universitetene i undersøkelsen «ligner et drivhus, ved at de tilbyr et unikt miljø hvor bevissthet og kunnskap om politikk burde få blomstre. Men når studenten forlater universitetet, forsvinner lett drivhuseffekten."Forskerne bak rapporten krever at afrikanske land må legge til rette for tydelig dialog mellom styresmakter, studentledere og fagpersoner og ledelse ved universitetene, for å skape et bedre utgangspunkt for studentutvikling basert på demokratiske verdier. Man må også undersøke hvordan studenter og unge aktivisters deltakelse i de politiske reformasjonene i Nord-Afrika, for å forstå mer av studenters rolle i afrikanske demokratiseringsprosesser.

Les sammendrag av rapporten.Kilder: University World News / HERANA

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon