Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Klar oppfordring til Sikkerhetsrådet

I konfliktsituasjoner blir skoler og universiteter ofte tatt i bruk av militære styrker. Dette hindrer læring, og er en av hovedårsakene til at FNs tusenårsmål på utdanning ikke vil bli nådd. Førstkommende mandag skal Sikkerhetsrådet møtes for diskutere generalsekretærens rapport om barn og væpnet konflikt, som dokumenterer at militære styrker brukte skoler til militære formål i hele 15 land i 2013. GCPEA sendte i dag ut en pressemelding hvor sikkerhetsrådet oppfordres til å følge opp tidligere resolusjoner med konkret handling.

I sommer benyttet uidentifiserte, palistinske grupper seg av minst tre FN-skoler på Gaza for å lagre våpen. Samtidig etterlot israelske soldater tydelige bevis på at de hadde brukt Beit Hanoun High School som base under militæroffensiven. Ifølge GCPEA er 32 skoler i Sør-Sudan okkupert av militære styrker i den pågående konflikten, mens UNICEF rapporterer om at hele 2.8 millioner barn i Syria ikke går på skole som en konsekvens av okkupasjon av skolebygninger, ødeleggelser og usikkerhet.

- Det er et stort behov for nye, tydelige retningslinjer for å beskytte skoler og universiteter i konfliktsituasjoner, sier Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH.

Lucens Guidelines, som er utarbeidet av GCPEA, handler om å gjøre skoler og universiteter til nøytrale soner. I juni offentliggjorde regjeringen at Norge vil ta en lederrolle for å fremme disse retningslinjene internasjonalt.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon