Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kjemper for lik rett til utdanning

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

Forrige helg var hun og resten av NSO samlet i Tønsberg til årets første landsmøte.

- Hvorfor er utdanning bra?- Utdanning setter mennesker i stand til å ta ansvar for seg selv og andre. Det gir trygghet, og gjør at folk kommer i arbeid og kan forsørge seg selv. Dessuten er utdanning viktig for demokratiet. At kunnskap er makt høres kanskje ut som en klisjé, men det er sant. Lik rett til utdanning bidrar til at kunnskapen blir spredt til flest mulig slik at makten fordeles på flere.

- Hvordan kan situasjonen for utdanning i verden bli bedre?- Mange steder i verden blir utdanning ansett som en vare, og det begrenser tilgangen til utdanning. Mange har ikke råd til å betale skolepenger for å ta høyere utdanning, skolepenger gjør utdanning til et gode som er forbeholdt noen få. Utdanning bør være gratis slik at alle har mulighet til å delta.

NSOs mål er å bedre studenters faglige, sosiale og økonomiske rettigheter. "Gratisprinsippet" - retten til gratis utdanning for både norske og internasjonale studenter - er èn av NSOs sentrale kampsaker.

- Hvordan kan du personlig bidra til utdanning for frigjøring?- Jeg og resten av NSO jobber for lik rett til utdanning, at alle skal ha mulighet til å ta høyere utdanning, både nasjonalt i Norge og internasjonalt. Kampen for gratis utdanning er en viktig del av dette, men også det å gi oppmerksomhet og støtte til studenter som blir truet og forfulgt fordi de jobber for demokrati og menneskerettigheter, avslutter NSO-lederen.

Les mer om NSO.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon