Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Kjemper for deltagelse i fredsprosessen

En stor nasjonal mobilisering har pågått i Colombia siden 30. mai. Over 30.000 personer deltar, både urfolk, afrocolombianere og bønder. Siste meldinger er minst 150 skadde og 3 drept, som følge av sammenstøt med opprørspolitiet.

Hensikten med mobiliseringen er å vekke oppmerksomhet rundt en rekke krav og lovnader som de mener colombianske myndigheter har neglisjert. Dette gjelder blant annet tilbakeføring av kollektive landområder og urfolks- og afrobevegelsens innflytelse på fredsprosessen i Havanna.

- Det mobiliseres over hele landet, for å sette søkelyset på lovnadene som regjeringen ikke har fulgt opp, forteller Naka Mandinga og Sara Valencia, begge fra PCN (Proceso de Comunidades Negras), den afrocolombianske bevegelsen i Colombia.

De har nettopp startet sin rundreise i Europa for å sette søkelyset på situasjonen for afrocolombianere i fredsprosessen.

- Afrocolombianere er totalt ekskludert fra fredsprosessen. Vi ønsker å bestemme over vår fremtid og få bruke våre rettigheter – som er nedtegnet i loven. Ingen har spurt oss om våre ønsker for Colombias framtid, sier Mandinga.

Demonstrasjonene som foregår nå er en del av en større mobilisering blant afrocolombianere de siste månedene. Også i april pågikk en demonstrasjon i delstaten Cauca.

​Forventninger til Norge

Afrocolombianere er en usynliggjort gruppe i Colombia. De opplever stadig diskriminering og brudd på sine rettigheter som individ og som folk. Deres tradisjonelle landområder blir i stor grad overtatt av private og internasjonale selskaper som driver ressurs- og mineralutvinning. De er også ekskludert fra å bli hørt i fredsprosessen.

SAIH får stadig historier fra partnere som forteller om en spent situasjon på bakken i Colombia. Nylig ble også fire studentledere arrestert av sivilt politi.

- Som tilrettelegger for fredsforhandlingene håper vi norske myndigheter vil høre på våre krav om deltagelse, sier Mandinga og Valencia.

I Norge skal de også ha møter med Colombiaforum og Norske Samers Riksforbund.

Se videoklipp hvor Sofia Garzón fra PCN snakker om den pågående mobiliseringen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon