Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

KJÆRE STUDENT, TAKK FOR TIERNE!

Hvert år velger over 200 000 studenter å legge til en ekstra, symbolsk sum ved siden av semesteravgiften for å støtte kampen for utdanning og akademisk frihet internasjonalt. De såkalte «SAIH-tierne» utgjør mellom 20 og 40 kr per semester, og i 2017 var bidragene fra studentene mer enn 11 millioner kroner. I SAIH ønsker vi herved å avlive myten om den uengasjerte studenten. Ser man på aktiviteten i våre lokallag, bidraget fra norske studenter gjennom SAIH-tierne og deltagelsen på våre arrangementer, vitner dette om et engasjement som strekker seg langt forbi karakterer og størrelsen på eget studielån. Resultatet viser dessuten at det nytter å engasjere seg - selv i det små. Tusen takk til alle som velger å bidra!

Hvem er SAIH

SAIH er den største solidaritetsorganisasjonen for studenter og akademikere i Norge. Vi samarbeider med lokale organisasjoner i 7 land i Latin-Amerika, Sørlige Afrika og Asia. Vårt motto er «utdanning for frigjøring». Vi mener at tilgang til god høyere utdanning er et avgjørende virkemiddel for å bidra til mer rettferdige og inkluderende samfunn. I tillegg til langsiktig utviklingssamarbeid, jobber vi med politisk påvirkning i Norge og internasjonalt for å bedre rammevilkårene for utdanning og utvikling globalt.

Hva går tierne til

Her er noen eksempler på hvordan dine tiere har bidratt til å skape små og store endinger i våre partnerland:

I Colombia har SAIH-tierne bidratt til å styrke colombianske studenters involvering i fredsprosessen. Gjennom økt mobiliseringen av unge studenter, styrket organisatorisk kapasitet og tilgang til nasjonale og regionale nettverk har studentbevegelsen vært en viktig bidragsyter i arbeidet for å sikre en langvarig og inkluderende fred i landet.I Zimbabwe har 74 % av kvinnelige studenter blitt utsatt for seksuell trakassering fra sine forelesere. Studentene forteller om press til å utføre seksuelle tjenester i bytte mot karakterer. Støtte til studentbevegelsen i Zimbabwe har bidratt til å engasjere flere kvinner i studentpolitikken og styrket arbeidet for å sikre kvinnelige studenters rettigheter.Med mindre du er født som gutt i en rik familie og bosatt i en by, er sjansen for at du finner veien til et zambisk universitet veldig liten. Gjennom et mangeårig lobbyarbeid lykkes våre partnere å innføre en ny stipend- og låneordning i 2017. En enormt viktig seier som vil åpne dørene til høyere utdanning for de som ikke har råd til å betale.

Vi i SAIH er opptatt av at mest mulig av ditt bidrag går til formålet. I 2017 gikk 90,8 % av ditt bidrag til våre formål og kun 9,2 % til administrasjon og anskaffelse av nye inntekter. SAIH er medlem av Innsamlingskontrollen, noe som betyr at vårt innsamlingsarbeid er underlagt spesifikke retningslinjer og ekstern kontroll.

Les mer om SAIHs arbeid, her.

EN KAFEFKOPP I MÅNEDEN

Man blir ikke rik av å leve på studielån i Norge, likevel ønsker mange å engasjere seg i internasjonale spørsmål. Har du råd til å spandere en kaffekopp i måneden for å støtte en viktig sak? Ved å sende en SMS med kodeord «utdanning» til 2380 kan du bidra med SAIH-tiere fast (40 kr/mnd). Bidrag til SAIH over 500 kr i året gir deg rett til skaffefradrag.

Les mer om hvordan du kan støtte SAIHs arbeid, her.

Vi ses på campus!

SAIH har lokallag på studiesteder over hele landet. I august står vi på stand for å fortelle deg om SAIHs arbeid og ikke minst for å takke deg for tierne. Vi håper du vil ta deg tid til å slå av en prat! Du finner mer informasjon om ditt lokallag og hvordan du kan bli med, her.

Les også: Ofte stilte spørsmål om SAIH-tierne

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon