Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

- Kjære Ole Petter Ottersen

(image) Gratulerer så mye med den nye jobben som rektor ved UiO. Vi skriver til deg for å høre hvordan du vil følge opp UiOs medlemskap i nettverket Scholars at Risk (SAR). SAR er et nettverk av universiteter som søker å fremme den akademiske friheten i verden via forskningsprosjekter, kampanjer og midlertidige stillinger til akademikere som ikke kan fortsette arbeidet sitt i hjemlandet. I forbindelse med SAIHs kampanje for akademisk frihet i fjor, satte vi fokus på hvor bra det er at UiO er medlem av SAR, men også at Norges største universitet kan yte mer som medlem og spille en viktigere rolle i nettverket. UiO har vært medlem siden 2001, men har ikke tatt imot en eneste forfulgt akademiker siden 2004. Dette mener vi er et stort tap for UiO som går glipp av interessante kolleger og undervisere, men også et tap for den internasjonale kampen for akademisk frihet.Vi opplevde i høst at det var stor interesse for UiOs SAR-medlemskap blant studenter og ansatte, og også Universitas har vært flinke til å følge opp saken. Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe sa 26. november 2008 i Universitas at universitetsstyret enstemmig ga sin tilslutning til at UiO skal ta imot en forfulgt forsker senest i 2009, og ta imot en ny forfulgt forsker annethvert år. Bjørneboe mente da at dette var realistiske ambisjoner. Men 2009 går mot høsten og vi har intet nytt hørt fra ledelsen.Så kjære Ole Petter Ottersen, på vegne av engasjerte studenter og ansatte ved UiO, hva er status for vår innsats i Scholars at Risk nettverket siden årsskiftet? Og hvordan skal du og dine ansatte følge opp på saken i 2009?

Ingeborg Marie Østby Laukvik (Leder, SAIH Blindern) • Sophie Kristoffersen (SAIH Blindern) • Julie Ness (Internasjonalt ansvarlig, Studentparlamentet).http://universitas.no/leserbrev/53625/kjere-ole-petter-ottersen/

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon