Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Khomeini i dårlig selskap

(image)

Aftenposten: HALVOR TJØNN

Den iranske ambassaden i Norge ber Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) om å fjerne en plakat som viser seks av verdenshistoriens mest kjente diktatorer, som flykter unna i panikk fra protesterende studenter. Plakaten er trykket i stort opplag og er allerede hengt opp i alle norske universitetsbyer.

Diktatorene er: Adolf Hitler, Muammar al-Gadafi, Robert Mugabe, Kim Jong-il, Josef Stalin – og ayatollah Khomeini.

–.Uheldigvis er det slik at plakaten ved siden av diktatorer som Hitler inneholder et bilde av vår store, avdøde leder Imam Khomeini. Dere har fornærmet følelsene til en stor nasjon. heter det i brevet som SAIH har fått fra pressesjefen ved den iranske ambassaden i Oslo, Mohammad Javad Hosseini.

–.Ambassaden til Den islamske republikken Iran protesterer sterkt imot dette og ønsker at deres organisasjon fjerner dette bildet så hurtig som mulig, heter det i brevet fra ambassaden.

Uakseptabelt. Anette Remme, leder for SAIH, sier at reaksjonen fra den iranske ambassaden er både provoserende og uakseptabelt. –.Ambassaden ber oss om å fjerne bildet, og det illustrerer problemet. Vi forsvarer studentenes ytringsfrihet. Derimot er det tydelig at ambassaden ikke respekterer vår ytringsfrihet når de ber oss om å ta ned bildet, sier hun.

–.Vi kunne naturligvis valgt ut mange flere enn de diktatorene som er avtegnet, men på den annen side er de et representativt utvalg av udemokratiske statsledere. Som man ser, er studentene på bildet utstyrt med bøker, ikke med våpen. Også studenter som forsøker å protestere ved hjelp av det frie ord, blir ofte møtt av våpen fra diktaturenes side, sier hun.

Iranere. Det er kommet reaksjoner fra iranske studenter i Norge som både går mot og som forsvarer plakaten. Flere av dem som roser SAIH, ønsker ikke å stå frem offentlig av frykt for reaksjoner i hjemlandet, opplyser Remme.

En av dem som har rykket ut mot plakaten, er iranske Hatef Khaledi Alidoosti, som studerer ved NTNU i Trondheim. På den iranske bloggen kharchangzadeh.com har han skrevet et innlegg. –.Det er dumt og latterlig å sette Khomeini i bås med brutale diktatorer fra andre land. Dette er en fornærmelse mot meg og andre muslimer, skriver Alidoosti på sin blogg, som i går ble fjernet fra nettet.

Da Aftenposten ringte Alidoosti svarte han at han ikke ønsket å si noe som helst om saken.

halvor.tjonn@aftenposten.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon