Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kampanjeuke 2009!

Mandag 05. Oktober startet kampanjeuka, og SAIH på HiO og UiO skulle ut i forelesningene for å spre ordet om okkuperte Vest-Sahara, og de saharawiske studentenes tilværelse. Vi ønsket blant annet å vise hva saharawiske studenter kan gjennomgå i sin hverdag, slik årets vinner av Studentenes Fredspris, den Vest-Saharawiske studenten Rabab Amidane, og hennes familie har blitt utsatt for forfølgelse, fengsling og tortur, flere ganger. Dermed fikk vi sminket noen dristige SAIHere til å se ut som om også de hadde blitt utsatt for vold. Vi fikk god hjelp av ferdig utdannede sminkører, og SAIHerne ble påført både blåveis, neseblod og skrubbsår. Resultatet så skremmende ekte ut, og tankene våre gikk til de saharawiske studentene som faktisk opplever denne behandlingen i virkeligheten.

Mandag kveld var det kick-off med introduksjonsforelesning om Vest-Sahara. Vi var så heldige å få besøk av Soumaia Hamudi fra Vest-Sahara, som studerer i Norge. Hun fortalte om livet i flyktningleir i Algerie, og om hvordan det er å være saharawisk student. Hans Morten Haugen fra støttekomiteen for Vest-Sahara og leder i SAIH, Sigrun Espe var også på besøk.

På tirsdag var det stand på HiO-plassen som vekket forbipasserendes interesse. Denne kan du lese mer om her.

Onsdagens mål var å vekke oppsikt, og å virkelig sette fart på underskriftskampanjen. Vi fikk låne en mur fra Palestinakomiteen, som vi satte opp på Fredrikkeplassen på Blindern. På grunn av mye vind ble muren lagt på langs, noe som resulterte i at vi sperret av store deler av plassen, og dermed fikk vi også mye oppmerksomhet. Vi fikk mye positiv respons fra forbipasserende, og mange nye underskrifter på listene.

Senere på kvelden var det filmvisning på Cinema Neuf. Det var NRK-dokumentaren ”Vest-Sahara – et norsk problem?” som skulle snurres, og mange møtte opp for å bli klokere på Norges rolle i Vest-Sahara.

Torsdag var det duket for nok et vellykket arrangement. Inspirert av ”Frokost med Bernt” arrangerte vi ”En bedre frokost med SAIH”. Erik Hagen holdt en spennende og inspirerende forelesning om okkupasjonen av Vest-Sahara, og norsk næringslivs rolle i det hele. Til slutt fikk vi i SAIH noen rosende ord fra Jørn Henriksen i Støttekomiteen for Vest-Sahara, som mener at SAIH har gjort og fortsatt gjør en god innstats for å skape blest rundt okkupasjonen av Vest-Sahara. Overraskende mange hadde tatt turen til Blindern så tidlig, og for mange studenter var nok dette akkurat hva man kan kalle ”en bedre frokost” – med kaffe, baguetter, frukt og juice.

Under hele kampanjeuka hadde vi fotoutstilling fra Vest-Sahara. Vi var så heldige å få tak i noen flotte bilder som Renate Rustad og Erik Hagen har tatt, og disse var stilt ut både på HiO og UiO.

Kampanjeuka ble avsluttet fredag kveld med fest for alle SAIHere på Bislet og Blindern. Responsen på arrangementene har vært god, det har tikket inn mange underskrifter, og selv er vi strålende fornøyd med resultatet. Vi vil gjerne få takke alle som har bidratt til å gjøre årets kampanje så vellykket, og til slutt vil vi takke SAIH Blindern for et kjempegodt samarbeid!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon