Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Kamerunsk student utvist fra universitetet

(image) På invitasjon fra SAIH, reiste i september måned Tedajio rundt i Norge sammen med lederen av studentunionen UNEEC. Sammen besøkte de forskjellige studentorganisasjoner, studentparlamenter og medier for å fortelle om situasjonen sin og for å få inspirasjon for arbeidet hjemme i Kamerun.

-Kun universitetsrådet kan utvise studenter på denne måten, sier Tedajio. Og i dette tilfellet har rektoren utvist meg helt på egenhånd.

I Kamerun er studentdemokratiet i praksis fraværende. Den kamerunske presidenten, Paul Mbiya, styrer landet sitt med jernhånd, nå på det tyvende året. Mbiya er landets andre president siden løsrivelsen fra Frankrike i 1960.Tedajio var med i organiseringen av et frivillig valgobservatørkorps bestående av studenter under forrige valg. Da avslørte de valgfusk ved flere stemmelokaler. Og presidenten, som vinner alle valg, utnevner universitetenes rektorer og samtlige ansatte. Lærere som stiller seg kritiske til systemet, mister jobben.

Er det noe Kamerun trenger, er det et studentdemokrati. Studentene i Kamerun må betale dobbel pris på offentlig transport i forhold til prisen for vanlige statsansatte, deres tidligere låne- og stipendordninger er fjernet og deres biblioteker har ikke blitt påfylt nye bøker siden 80-tallet. Som et krav fra Verdensbanken, ble det mot slutten av 90-tallet opprettet en nasjonal studentorganisasjon, med økonomisk støtte fra samme bank. Men organisasjonen fungerer ikke slik den skal. Den er opprettet av staten, for staten, og tar ikke opp saker som angår demokrati eller elementære studentrettigheter. Det er derfor at Tedajio og en håndfull andre valgte å starte UNEEC.

-Det er derfor jeg nå er utvist, hevder Tedajio.

Saken har blitt dekket i Universitas.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon