Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Justice delayed is justice denied!

(image) En aktivist fra 1in9 campaign blir bortvist fra området rundt rettslokalet under en demonstrasjon 6.mars 2009 Buyisiwe er en ung sørafrikansk kvinne fra Johannesburg. 2. oktober 2005 ble hun angivelig voldtatt av 8 menn, hun var på dette tidspunktet gravid. Hun anmeldte saken og kunne peke ut alle de åtte angivelige gjerningsmennene som ble arrestert og satt i varetekt. Dette er nå 3,5 år siden. Fremdeles har ingen dom falt, saken har blitt utsatt 20 ganger og de angivelige gjerningsmennene ble løslatt mot kausjon noen måneder etter arrestasjonen. I mellomtiden har fire av mennene blitt anmeldt for andre lovbrudd, som blant annet væpnet ran, og en er dømt til 15 års fengsel. Imens utsettes Buyisiwe for trakassering og trusler og må søke tilflukt på krisesenter for å beskytte sitt eget liv. Buyisiwe har blitt ”straffet” i over tre år for overgrepet hun selv ble utsatt for mens rettssystemet som skal beskytte henne fullstendig ignorerer og bryter hennes rettigheter.

Den sørafrikanske kampanjen 1in9 Campaign, som er en av SAIH sine partnere, jobber for å styrke kvinners rettigheter og har bistått Buyisiwe i hennes kamp for en rettferdig sak i rettsystemet. Etter saken ble utsatt for 20. gang arrangerte de fredag 6. mars en demonstrasjon utenfor og inne i høyesterett i Johannesburg der saken nå ligger. Rundt femti kvinner møtte fram og krevde saken gjenopptatt umiddelbart. Sikkerhetsvaktene kastet de fredelige demonstrantene ut og politiet møtte mannsterke opp fullt bevæpnet og med syv politibiler. Saken til Buyisiwe er dessverre bare en av svært mange lignende saker der kvinners rett til bevegelsesfrihet, beskyttelse mot vold og misbruk ikke respekteres.

Nordmenn liker å tenke at kampen for kvinners rettigheter har kommet langt i Norge, og det har den også på en del områder. Men ser man for eksempel på vold mot kvinner er det fremdeles en vei å gå for at kvinners rettigheter skal bli respektert og opprettholdt også i Norge. En undersøkelse gjort av NIBR og NTNU (mai 2005) viser at en av ti kvinner har etter fylte 15 år opplevd voldtekt. Og av 945 anmeldte voldtekter i 2007 har kun 87 av overgriperne blitt dømt.

Det er dessverre mye ugjort når det gjelder kvinners rettigheter, i både Sør og Nord.


(image) 1in9 aktivist
Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon