Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Journalist Amir Aman Kiyaro løslatt

– Det er en enorm lettelse at Amir er ute. Nå håper vi han får ro rundt seg til å være med familien, og til å ta vare på helsa si, sier Ulloa

Amir Aman Kiyaro jobbet som frilansjournalist og var akkreditert til Associated Press (AP) da han 28. november ble fengslet i Etiopia, anklaget for å bistå det etiopiske myndigheter anser som terrorgrupper. – Han er journalist. Det er jobben hans å snakke med ulike sider i konflikter. Han var akkreditert til et anerkjent internasjonalt nyhetsbyrå. Det skal ikke være straffbart, sier Ulloa.

Løslatelsen skjer en uke etter at en dommer først beordret løslatelse mot kausjon. Amir ble møtt av jublende familie utenfor politistasjonen, som klemte ham og foreviget øyeblikket med å ta bilder. Gleden så en stund ut til å bli kortvarig.

– Amir og flere i hans nærmeste familie ble anholdt av politi bare minutter etter løslatelsen. Begrunnelsen var at de hadde tatt bilder utenfor politistasjonen. Heldigvis ble Amir løslatt på nytt kort tid etterpå. Også familiemedlemmene er nå ute igjen, forteller Ulloa.

Studerte i Norge Kiyaro bodde i Norge i perioden 2015-2018, og var da aktiv som frivillig i SAIH. – Vi veit Amir har mange venner også her i Norge som har vært veldig engstelig for ham disse månedene. Nå kan vi, ser det ut til, puste lettet ut for nå. Kiyaro studerte i Norge gjennom Students at Risk-ordningen, som gir forfulgte studenter mulighet til å fullføre studiene i Norge, ved NLA Mediehøyskolen i Kristiansand. Kan bli tiltalt – Selv om Amir er ute av fengsel, er han ikke fri så lenge han har en anklage hengende over seg. Vi håper og forventer at han ikke blir tiltalt. Det skal være lov å være journalist, sier Ulloa. SAIH har hatt tett dialog med Kiyaros familie siden han ble fengslet, og har forsøkt å bidra til at Amir skulle bli løslatt ved hjelp av diplomatiske midler - dialog med arbeidsgiver, ambassade og nettverk. – Mange har stått på for å holde fremdrift i saken, og må fortsette med det. Selv om denne løslatelsen ikke betyr at den er over, tillater vi oss å juble i dag, sier Ulloa.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon