Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Johndoe løftet Betong!

Første band ut var Oslo-baserte Baunen, som begeistret Betong-publikummet med sin melankolske pop/rock med singer/songwriter-tendenser. Ordet ”trist” er det hyppigst brukte i bandets egen internettbiografi, når de skal beskrive musikken sin. Men det er ikke tristere enn at to av Baunens låter har fått utnevnelser som ”Track of the day” og ”Best male vocals” på verdens største nettsted for undergrunnsband, Garageband.com. Et band å holde øye med, med andre ord!

(image) Vokalist og gitarist Håvard Bævre i Baunen.

Baunen består av Håvard Bævre (gitar og vokal), Heine Aardalen (bass), Gaute Neby (trommer), Kjetil Raustøl (saksofon / elgitar) og Bjørn Viggo Andersen (tangenter).

SAIH-leder Kathrine Sund holdt deretter en appell om viktigheten av høyere utdanning. Sund sa blant annet:

- Det er ei gjennomgåande oppfatning at grunnutdanning er viktig for å bidra til utvikling i Sør. Dei seinare åra har vi fått FN sine tusenårsmål, der eitt av dei seier at innan 2015 skal alle born ha tilgong til grunnutdanning. Som dei fleste andre tusenårsmåla går heller ikkje dette i djupna av problematikken. Dei fleste vil vel vere einige i at det ikkje er nok at born vert plasserte på skulebenken dersom det ikkje blir utdanna nok lærarar til å undervise dei, eller dersom borna ikkje forstår kva læraren sei. Eit sterkt system for høgare utdanning er også viktig for å styrke demokratiet og maktfordelinga innad i samfunn. I mange samfunn er høgare utdanning ei forutsetning for å kome inn på dei ulike nasjonale maktarenaene, for eksempel innanfor politikk eller næringsliv. Allereie marginaliserte grupper, som ikkje har mulegheit til å ta høgare utdanning, hamnar dermed i ein vond sirkel. Dei får ikkje høgare utdanning, og utan høgare utdanning får dei ikkje mulegheit til å påverke rammene for sin eigen livssituasjon.

Les hele appellen her.

Neste artist, Maria Orieta, gjorde seg i 2004 bemerket med albumet Buenos Aires. Maria er allerede en SAIH-veteran, og har nå spilt på begge "Takk for tierne!"-konsertene. Med seg på scenen denne kvelden hadde hun Berit Kristoffersen på bass, Taran Greni på kor og kjæresten Øystein Greni (Big Bang), som stort sett holdt seg til trommene. Kveldens sett var variert, fra visepop og latino til mer rocka låter, og ble avsluttet med en duett med Øystein Greni på sang og gitar.

(image) Maria Orieta og Øystein Greni.

Kveldens andre appellant var SAIHs hovedgjest i kampanjeuka, McDonald Lewanika, leder i SST (Students' Solidarity Trust) i Zimbabwe. McDonald gjorde inntrykk med sin stillferdige appell om nødvendigheten av å stå imot et diktatorisk regime, om å slåss for den menneskelige verdigheten og retten til et liv uten fattigdom og forfølgelse. McDonald roste også SAIH for organisasjonens støtte til SST, som gjør det mulig for utviste og forfulgte studenter å studere ved universiteter utenfor Zimbabwe. Etter å ha blitt fengslet og utvist fra universitetet for sin motstand mot Mugabes regime, er McDonald selv en del av dette prgrammet. Han er nå inne i sitt siste semester i International Relations ved University of South Africa.

(image) Hovedgjest i kampanjeuka, McDonald Lewanika fra SST i Zimbabwe.
Kveldens hovedband, Johndoe, har høstet lovord for sine plater og ikke minst sine liveopptredener. Og et entusiastisk Betong fikk til fulle merke Johndoes formidable trøkk og entusiasme. Bandet leverte en full time med svett rock'n roll på norsk, før det bar tilbake til Trondheim.

(image) Johndoe fra venstre: Terje Uv, Jonas Skybakmoen og Øystein Eide.

(image) Vokalist, gitarist og frontfigur: Jonas Skybakmoen. Til venstre: Stian Lundberg. Til høyre: Øystein Eide.

(image) Johndoe hadde Betong i sin hule hånd.

Johndoe er: Terje Uv (gitar), Øystein Eide (bass), Jonas Skybakmoen (vokal og gitar) og Stian Lundberg (trommer).

SAIH ønsker å takke samtlige band for at de stilte opp gratis denne kvelden!Gå til SAIHs kampanjesider HER.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon