Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Intervju med Hiba Darwish, student vestbredden, Palestina

Hvorfor er det viktig at studenter i Palestina er aktive og hva kjemper dere for?Alle studentpartiene ved Birzeit jobber sammen både i kampen mot den israelske okkupasjonen og i protester mot interne problemer for studentene ved universitetet, for eksempel når det gjelder stadig økende skolepenger. Vi organisererer kampanjer og demonstrasjoner direkte retta mot den israelske okkupasjonen, for eksempel demonstrasjoner for å protestere mot den israelske veisperringa på veien til universitetet, og i tillegg jobber vi med kampanjer på universitetet for å øke studentenes forståelse og kunnskap om den politiske situasjonen som påvirker hverdagen deres som. Ungdommen er Palestinas framtid, og mi mening er at hva som skjer i framtida er i deres hender. Uten studentene og de unge ville ikke intifadaen vært det samme, og vi vet at dette er vår viktigste kamp.

(image)

Hvorfor kjemper studentene i Palestina for sine rettigheter?Sammenlignet med studenter i andre land, også i andre arabiske land, føler vi okkupasjon og undertrykkelse i dagliglivet. Jeg føler ofte at vi bor i et stort fengsel. Vi har ingen frihet til å reise rundt, ikke engang den korte turen fra universitetet til Ramallah. Det er svært vanskelig å leve livet slik. Sånn sett er situasjonen også blitt verre etter at intifadaen starta for et år siden, det er vanskeligere å reise rundt og vanskeligere å gjøre ting som å gå på fester eller kino, men på tross av dette tror jeg bestemt at alle studenter i Palestina støtter fortsatt motstand og fortsatt intifada. Dette er den eneste måten vi kan få våre rettigheter og bringe rettferdighet til Palestina på. Mi mening er at det er Israel som er en terrorstat, det er ikke vi som er terroristene.

Samarbeider studentene på Birzeit med studenter på andre universiteter på Vestbredden og i Gaza?Det er lite samarbeid mellom oss, og dette er bevisst taktikk fra israelerne. Ved hjelp av veiperringer har de umuliggjort samarbeid mellom studenter ved Birzeit og for eksempel An-Najah University i Nablus. Dette er et av hovedproblemene for tida, at kampen vår foregår innenfor så mange restriksjoner at vi bruker all tid på å kjempe for småting som fjerning av veisperringa på veien fra Ramallah, i stedet for å ha muligheten til å virkelig organisere oss i kampen mot okkupasjonen.

Hvilke vanskeligheter møter dere som aktive studenter i Palestina?Siden vi jobber i en situasjon der Israel fremdeles okkuperer oss møter vi mange hindringer fra dem i vår kamp. Birzeit University er fremdeles under israelsk okkupasjon. Selv om universitetet ligger i et område der de palestinske myndighetene har såkalt "sivil myndighet" har Israel fremdeles fullt sikkerhetsansvar, noe som betyr at de kan arrestere studenter uten å gå gjennom palestinske myndigheter. Like etter at denne intifadaen starta i fjor høst ble lederen for studentparlamentet ved Birzeit arrestert. Hans etterfølger, den nye lederen av studentparlamentet, ble arrestert noen måneder senere. De sitter begge fortsatt innenfor israelske fengselsmurer. En tredje person ble også arrestert på samme tid, men er nå løslatt. Alle studenter møter hindringer i sitt daglige liv, selv om de ikke nødvendigvis er aktive i studentpolitikken. Militære veisperringer hindrer bevegelsesfrihet og fører til at studenter ofte ikke kommer seg til universitetet eller kommer for seint til forelesninger.

Jeg tror ikke noen blir mindre aktive i studentpolitikken av denne grunn. Arrestasjoner og mishandling ved veisperringene gjør oss bare sterkere. Ingen kan leve slik vi gjør nå, og jeg tror alle studenter i Palestina støtter en fortsettelse av intifadaen og kampen for rettferdighet og frihet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon