Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Hyller studenter som fotballstjerner

«Proud Supporters of Academic Freedom!»

Det er lett å ta for gitt at det å være student, engasjere seg politisk, ytre seg fritt på forelesning og organisere seg på campus er en selvfølge for alle. Men dessverre opplever utallige studenter i flere deler av verden at disse rettighetene blir fratatt dem. Likevel lar de seg ikke skremme, og kjemper for demokrati og menneskerettigheter i en farlig kontekst hvor krefter fra autoritære myndigheter når som helst kan straffe dem.

Disse studentene fortjener en skikkelig heiagjeng. I årets politiske kampanje ønsker derfor SAIH, i samarbeid med NSO, å løfte frem de modige Students At Risk-studentene gjennom en egen supporterklubb. Her kommer også heiarop, skjerf og alt som hører en ekte supporterklubb til.

– Vi vil gi studenter verden over som risikerer fengsel, vold, forfølgelse og utvisning fra universitetet for sin kamp for demokrati og studenters rettigheter den samme anerkjennelsen som våre største fotballstjerner, sier Inga Marie Nymo Riseth, leder i SAIH.

Flere organisasjoner, universiteter og høgskoler har allerede sluttet seg til supporterklubben og viser sin støtte til Students at Risk på supporterklubbens nettside. Her er det også mulig for enkeltindivider å melde seg inn i supporterklubben og på den måten vise støtte til studenters rettigheter og akademisk frihet internasjonalt.

Mål om permanent ordning

Students at Risk er en midlertidig ordning i Norge som gjør at studenter, som av sikkerhetsmessige årsaker ikke har mulighet til å fortsette studiene i sine hjemland, kan fullføre i Norge. I samarbeid med NSO er SAIHs neste mål at ordningen blir permanent.

- Students At Risk-studentene representerer den tøffe kampen utallige studenter over hele verden kjemper hver dag. Ved å gi studentaktivister som kjemper for menneskerettigheter studieopphold i Norge, sender Norge en viktig beskjed til undertrykkende regimer, sier Riseth.

I løpet av den to uker lange kampanjeperioden vil det være en rekke arrangementer i flere store norske byer. Finn ditt nærmeste arrangement her.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon