Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Hva pengene dine går til, spør du? Kokosnøtter, selvsagt!

Kokos er en viktig matkilde for befolkninga på den karibiske kysten i Nicaragua. De er næringsrike, gir gode avlinger, og smaker godt. Dessverre er det ikke bare mennesker som liker kokosnøtter, det er det også en del insekter og kryp som gjør. I tillegg kan kokospalmene svaie ganske kraftig i vinden. Med flere og sterkere orkaner, er det også flere kokospalmer som ikke bare svaier, men som ramler overende når det blåser som verst. For bøndene betyr dette at det som alltid har vært en sikker matkilde, ikke lenger er det.

Så var det dette med utdanning da. På miljøskolen i Wawashang er det nemlig noen kloke hoder som har funnet ut at ved å mikse den lokale kokospalmen med en kokospalme fra Vest-Afrika, så får man en kokospalme som er mye mer motstandsdyktig mot sykdommer enn den lokale kokospalmen. Den er også noe lavere, og da står den stødigere når orkanene treffer land. Elevene på skolen lærer hvordan de pollinerer kokospalmene og hvordan de kan dyrke fram de beste avlingene med kokosnøtter. De lærer også om andre avlinger og metoder og slik lærer de hvordan de kan drive bærekraftig jordbruk i sin egen kontekst. Det som er så bra, er at elevene i praksisperiodene sine også lærer dette videre til familien og naboene sine, sånn at enda flere kan dra nytte av kunnskapen.

Ikke verst å få så mye ut av ei nøtt!

(image) Her pollineres kokospalmene

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon