Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Homofiliforbud opphevet i Nicaragua

(image) Foto: (CC)-flickr-chtfj21 Det er et stort framskritt at Nicaragua, som det siste landet i Latin-Amerika, har fått opphevet forbudet mot LHBT (Lesbiske, homofile, Bifile og transpersoner). Allikevel er det fremdeles en lang vei å gå for å endre holdninger og implementere lovendringer. LHBT-organisasjoner i Nicaragua kjemper for anerkjennelse og politiske rettigheter, og mottar spesielt støtte fra kvinnebevegelsene i landet. Kvinneorganisasjonene gjenkjenner kampen for like rettigheter uten diskriminering på bakgrunn av kjønn og er viktige støttespillere i kampen for LHBTs rettigheter i Nicaragua. Mannsjåvinisme, etnisk og religiøs diskriminering er utfordringer LHBTer i Nicaragua møter i sin kamp for anerkjennelse.

Bismarck Moraga Peña fra LHBT-organisasjonen for seksuelt mangfold og menneskerettigheter i Nicargua (IDSDH), mener selvstyrking (empowerment) av LHBT er et viktig utgangspunkt for at deres organisasjoner og medlemmer kan delta aktivt i politiske prosesser. ”Hittil har det meste av arbeid med LHBT i Nicaragua vært knyttet til hiv/aids og helserelaterte spørsmål. Vi trenger å kjempe for anerkjennelse av LHBT-folk som politiske endringsaktører for å sikre at våre rettigheter ivaretas i fremtiden.”

Motstanden mot å anerkjenne LHBT i Nicaragua er synlig blant nasjonale og lokale myndigheter og i store lag av sivilt samfunn.

LHBT i Norge og Nicaragua står overfor mange av de samme problemstillingene selv om de ytre rammebetingelsene i de to landene er svært ulike. Undertrykking og diskriminering av seksuelle minoriteter er dessverre et kjent fenomen som det tar lang til å bekjempe. ”Støtte fra det internasjonale samfunn, er svært viktig for oss i kampen for våre rettigheter. Samtidig som vi har et ansvar for å fremstå som troverdige, saklige og synlige aktører i den nasjonale samfunnsdebatten”, sier Bismarck.
En viktig utfordring framover er at organisasjoner, både i Norge og i Sør, som driver internasjonalt solidaritets- og utviklingsarbeid, finner gode mekanismer for å ivareta LHTB-perspektivet.

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon