Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Historisk gjeldsslette for Bolivia

I desember 2005 lå Bolivias utenlandsgjeld på 4941 millioner amerikanske dollar. Etter et samlet gjeldsslette på 3032 millioner dollar, har Bolivia nå “bare” 1909 millioner dollar i gjeld. Størst var Verdensbankens gjeldsslette på 1500 millioner dollar, 43 % av Bolivias totale gjeldsbyrde. Dette innebærer i tillegg at Bolivia nå blir fritatt fra en rentenedbetaling på 40 millioner dollar årlig. IMF sin gjeldsslette til Bolivia var på 232 millioner dollar, mens Den interamerikanske utviklingsbanken etterga 1300 av de totalt 1600 millioner dollar Bolivia har i gjeld til institusjonen. Sistenevnte sparer landet for 25 millioner dollar i årlige utgifter.

60 % av Bolivias innbyggere lever i fattigdom og omtrent samme andel av befolkningen er urfolk. Korrelasjonen mellom de to andelene er slående. Landets nye sosialistisk styre med landets første urfolkspresident, Evo Morales i spissen, står fremdeles overfor store utfordringer når det gjelder gjennomføringen av en mer rettferdig fordelingspolitikk. Den enorm gjeldssletten er bare ett skritt på veien.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon