Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Historisk begivenhet for beskyttelse av utdanning

SAIH har som medlem i Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning ( GCPEA) lenge arbeidet med å få på plass nye, internasjonale retningslinjer for økt beskyttelse av skoler og universiteter (les f.eks. mer om dette her, her og her).

Det er derfor svært gledelig og en historisk begivenhet når når stater fra hele verden deltar på konferansen "Safe Schools: Protecting Education from Attack" 28-29. mai i Oslo. Land med svært ulike utfordringer når det gjelder konflikt og angrep på skoler og utdanning, samles i kampen mot angrep på utdanning. På konferansen vil stater forplikte seg til å implementere konkrete tiltak for å hindre militær bruk av skoler og universiteter. Norge har, sammen med Argentina, tatt en internasjonal lederrolle i dette arbeidet, og hatt et svært godt samarbeid med oss sivilsamfunnsorganisasjoner.

I forbindelse med konferansen inviterer GCPEA, Redd Barna, Flyktninghjelpen, Røde Kors og SAIH til et åpent møte med politikere, representanter fra sivilsamfunnet og aktivister som vil belyse problemet fra ulike sider. Vi ønsker å øke bevisstheten rundt de alvorlige konsekvensene av militær bruk av skoler. Se program nedenfor, og meld deg på her!

Bakgrunn: Verden over blir elever, lærere og skoler angrepet i krig og konfliktsituasjoner. De siste årene har militære styrker og væpnede grupper okkupert skoler og universiteter i minst 26 land. Når utdanningsinstitusjonene brukes til militære formål har dette tragiske konsekvenser for elever og studenters læringssituasjon. I tillegg gjør det at utdanningsinstitusjoner blir sett på som strategiske mål i krigs- og konfliktsituasjoner, noe som fører til en massiv ødeleggelse av undervisningsbygg og i verste fall drap på elever og undervisningspersonell.

For å hindre militær bruk av skoler og universiteter har det blitt utviklet et sett med retningslinjer " Guidelines for Protecting Schools and Universities from Military Use during Armed Conflict". Retningslinjene legger til rette for en bedre etterlevelse av internasjonal lovgivning, for å sikre utdanning i væpnede konflikter.

Tid: 28.05.15 kl. 16.00-18.00 Sted: Ingeniørenes Hus Trykk her for lenke til Facebook-event.

Program Del 1: Velkommen, introduksjon til tema Moderator: Jørn Wichne Pedersen, leder SAIH

Kanwar Waseem, Pakistan Røde Halvmåne – Utfordringer på bakken og viktigheten av samarbeid mellom myndigheter og sivilsamfunn for beskyttelse av utdanning.Diya Nijhowne, leder GCPEA – Bakgrunn for retningslinjene mot militær bruk av skoler og universiteter- og hvordan disse retningslinjene kan beskytte utdanning i konflikt.Barneombud Anne Lindboe – Om barns rettigheter og barneombudenes rolle som pådriver for trygge skoler.

Del 2: Paneldiskusjon om utfordringer og implementering av "Guidelines" Moderator: Zama Coursen-Neff, Human Rights Watch

Jan Egeland, generalsekretær Flyktninghjelpen – Om konsekvensene av angrep på skoler.Angkhana Neelapaijit, menneskerettighetsaktivist Thailand – Om beskyttelse av skoler.Øystein Bø, statssekretær Forsvarsdepartementet – Om implementering i Norge.Tove R. Wang, generalsekretær Redd Barna – Om hvordan sivilsamfunn kan bidra til implementering av Guidelines og arbeidet for trygge skoler.Bård Glad Pedersen, statssekretær Utenriksdepartementet – Om Norges videre arbeid for trygge skoler.

Møtet er på engelsk.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon