Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Historisk avtale for hushjelper

Den ble vedtatt på ILOs 100. internasjonale konferanse i Genève torsdag 16. juni. Hensikten med de nye bestemmelsene er å sørge for at folk som arbeider i private hjem nyter godt av like gode betingelser som andre yrkesaktive.Den nye ILO-konvensjonen trer i kraft etter at minst to stater har ratifisert den. - Vi håper at Bolivia blir en av de første statene til å gjøre dette, sier Daniela Quenta i FENATRAHOB, hushjelpenes nasjonale fagforening i Bolivia.

Bred enighet i Bolivia - men ikke fra boliviansk LOFENATRAHOB spilte en viktig rolle i forhandlingene. Daniela i FENATRAHOB er imidlertid noe skuffet over Central Obrera Boliviana (COB) - tilsvarende LO i Bolivia - sin passivitet til en slik konvensjon.

- Representantene fra Bolivia var enstemmige i sin støtte til konvensjonen og anbefalingen. Dette tyder på at det er stor enighet om temaet i Bolivia, både blant arbeidstakere, arbeidsgivere og regjeringen. Vi var likevel noe skuffet over fraværet av COB under konferansen. De burde vært der og støttet oss fra starten av, sier Daniela.

Til tross for COBs manglende interesse beskriver fagforeningslederen vedtaket som “avgjørende”:

(image)

- Det vil føre til godkjenning og anvendelse av internasjonale arbeidsstandarder, som kan forbedre livene til flere millioner arbeidere i verden. Bolivia har også blitt et internasjonalt referansepunkt når det gjelder kampen for å beskytte rettighetene til lønnede hushjelper. Den bolivianske delegasjonen har gjort en stor innsats for rettighetene til hushjelper i Bolivia og verden, hevder Daniela.

Husarbeid blir arbeidDet største gjennombruddet i denne traktaten er at husarbeid blir betraktet som arbeid. – Det er såpass mange eksempler på overgrep på disse arbeidstakerne at et lovverk som beskytter dem er høyst nødvendig. De blir utsatt for fysisk vold, seksuelle overgrep, slaveri og menneskesmugling. Samtidig blir de utsatt for alle varianter av psykisk vold - det råder ofte en slags slaveeier-mentalitet blant arbeidsgiverne, uttaler Human Rights Watch Asia til IRIN News.Flest urfolkskvinnerMellom 50 og 100 millioner husarbeidere verden over jobber under umenneskelige forhold. Ifølge ILO og nasjonale statistikker er det over 100 000 lønnede hushjelper i Bolivia. Mesteparten er unge urfolkskvinner fra rurale områder, som flytter til byen for å jobbe. Svært mange kjenner ikke til sine rettigheter. FENATHRAHOB jobber for respekt for hushjelpenes individuelle og kollektive rettigheter og politisk påvirkning. De tilbyr opplæring i rettigheter, arrangerer praktiske kurs, gir juridisk rådgivning og driver med politisk påvirkningsarbeid for å forbedre internasjonale og nasjonale lovverk. SAIH støtter prosjekt som omfatter praktiske kurs, opplæring i rettigheter og aktiviteter som muliggjør at lønnede hushjelper møter andre som er i samme situasjon.

Les mer om FENATRAHOB.Kilde: Erbol, FENATRAHOB, Human Rights Watch

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon