Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Historisk avtale for hushjelper

Den ble vedtatt på ILOs 100. internasjonale konferanse i Genève torsdag 16. juni. Hensikten med de nye bestemmelsene er å sørge for at folk som arbeider i private hjem nyter godt av like gode betingelser som andre yrkesaktive.Den nye ILO-konvensjonen trer i kraft etter at minst to stater har ratifisert den. - Vi håper at Bolivia blir en av de første statene til å gjøre dette, sier Daniela Quenta i FENATRAHOB, hushjelpenes nasjonale fagforening i Bolivia.

Bred enighet i Bolivia - men ikke fra boliviansk LOFENATRAHOB spilte en viktig rolle i forhandlingene. Daniela i FENATRAHOB er imidlertid noe skuffet over Central Obrera Boliviana (COB) - tilsvarende LO i Bolivia - sin passivitet til en slik konvensjon.

- Representantene fra Bolivia var enstemmige i sin støtte til konvensjonen og anbefalingen. Dette tyder på at det er stor enighet om temaet i Bolivia, både blant arbeidstakere, arbeidsgivere og regjeringen. Vi var likevel noe skuffet over fraværet av COB under konferansen. De burde vært der og støttet oss fra starten av, sier Daniela.

Til tross for COBs manglende interesse beskriver fagforeningslederen vedtaket som “avgjørende”:

(image)

- Det vil føre til godkjenning og anvendelse av internasjonale arbeidsstandarder, som kan forbedre livene til flere millioner arbeidere i verden. Bolivia har også blitt et internasjonalt referansepunkt når det gjelder kampen for å beskytte rettighetene til lønnede hushjelper. Den bolivianske delegasjonen har gjort en stor innsats for rettighetene til hushjelper i Bolivia og verden, hevder Daniela.

Husarbeid blir arbeidDet største gjennombruddet i denne traktaten er at husarbeid blir betraktet som arbeid. – Det er såpass mange eksempler på overgrep på disse arbeidstakerne at et lovverk som beskytter dem er høyst nødvendig. De blir utsatt for fysisk vold, seksuelle overgrep, slaveri og menneskesmugling. Samtidig blir de utsatt for alle varianter av psykisk vold - det råder ofte en slags slaveeier-mentalitet blant arbeidsgiverne, uttaler Human Rights Watch Asia til IRIN News.Flest urfolkskvinnerMellom 50 og 100 millioner husarbeidere verden over jobber under umenneskelige forhold. Ifølge ILO og nasjonale statistikker er det over 100 000 lønnede hushjelper i Bolivia. Mesteparten er unge urfolkskvinner fra rurale områder, som flytter til byen for å jobbe. Svært mange kjenner ikke til sine rettigheter. FENATHRAHOB jobber for respekt for hushjelpenes individuelle og kollektive rettigheter og politisk påvirkning. De tilbyr opplæring i rettigheter, arrangerer praktiske kurs, gir juridisk rådgivning og driver med politisk påvirkningsarbeid for å forbedre internasjonale og nasjonale lovverk. SAIH støtter prosjekt som omfatter praktiske kurs, opplæring i rettigheter og aktiviteter som muliggjør at lønnede hushjelper møter andre som er i samme situasjon.

Les mer om FENATRAHOB.Kilde: Erbol, FENATRAHOB, Human Rights Watch

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon