Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Helomvending fra Mbeki.

Planen ble lagt fram i etterkant av den årlige sørafrikanske HIV/AIDS konferansen, avholdt i Durban 3.-6. august. Nyheten kommer som en svært gledelig overraskelse i et land der over 20% av den voksne delen av befolkningen er HIV-positive.FNs HIV/AIDS-organisasjon, UNAIDS, er svært positive til nyheten. De mener at dette nasjonale initiativet vil gjøre Sør Afrikas kamp mot AIDS svært omfattende, fordi behandling nå vil komplimentere preventive tiltak. Initiativet vil gi håp til millioner av mennesker som lever med HIV/AIDS.

Videre mener de at beslutningen til Mbeki og hans regjerning er et eksempel på den typen lederskap som er nødvendig for å bekjempe epidemien. Peter Piot, lederen for UNAIDS mener at Sør Afrikas tiltak vil være avgjørende i den globale kampen mot HIV/AIDS.Regjeringen har nå gitt helsedepartementet frist fram til slutten av september til å utvikle en nasjonal plan for behandlingsprogrammet. Samtidig understreker de viktigheten av å opprettholde anti-AIDS arbeidet, så lenge det ikke finnes en kur mot sykdommen.

Nelson Mandela har tidligere kritisert regjeringens passivitet når det gjelder å skaffe antiretrovirale medisiner til HIV-pasienter. I følge Jakes Gerwel, leder for the Nelson Mandela Foundation, er Mandela nå overlykkelig for det nye tiltaket.

Kritiske røster i opposisjonspartiene hevder at denne helomvendingen fra regjeringen er et ledd i valgkampen og at den er lagt strategisk nær neste års valg.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon