Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Harde sammenstøt i Vest- Sahara

Mange saharawier er skadet.Blant dem er åtte år gamle Baba El Aarabi. Hele familien hans er forsvunnet etter et marokkansk angrep på hjemmet deres.

Støttekomiteen for Vest- Sahara har løpende kontakt med ledende menneskerettighetsaktivister i okkupert område. Vinneren av den norske Raftoprisen i 2002, Mohammed Daddach, uttrykker sterk bekymring for situasjonen og appellerer til Norge om hjelp til å stoppe de marokkanske overgrepene.

Opprøret har nå bredd seg til de største byene i Vest- Sahara og sør- Marokko Helikoptre sirkulerer over byen og hele bydeler er dekket av tåregass.

Sahrawier skadd, arrestert og "forsvunnet"I skrivende stund antas minst 70 sahrawier å ha blitt skadet, 30 er arrestert og minst 19 sahrawier beskrives som "forsvunnet" etter å ha blitt bortført av marokkanske styrker. Sykehuset i hovedstaden El Ayoun bevoktes av marokkanske militære, som ifølge menneskerettighetsaktivisten Daddach har beordret legene der om å ikke behandle sahrawiske demonstranter. Blant de nylig forsvunne er hele familien El Aarabi. Faren Mohamed El Aarabi (60), hans kone Raabiáa og barna deres Mohamed Salem, M'Barka og Mohamed Mulud. Det eneste familiemedlemmet som unnslapp arrestasjon men ligger skadet på sykehuset i El Ayoun, er Baba El Aarabi på åtte år.

Tegn på hard kampEl Aarabi- familiens residens rapporteres å være fullstendig ramponert av de marokkanske styrkene, og det er store mengder blod på gulv og vegger og andre tegn på en hard kamp inne i huset. Politiet vendte etterpå tilbake, kastet ut slektninger som hadde kommet til og erklærte at huset nå var ekspropriert av den marokkanske staten. Det samme gjelder minst 17 andre hus i de sahrawiske bydelene av El Ayoun, men speiselt dreier det seg om husene til arresterte demonstranter og aktivister. Mange skadde sahrawier våger derfor ikke å oppsøke sykehus, og det opprettes nå provisoriske klinikker i private boliger for å ta hånd om de mange skadde.

Protestmarsjer og "sit-ins"Protestmarsjer og "sit-ins" pågår om dagen, men om kvelden bryter det ut sammenstøt og slåsskamper mellom de marokkanske styrkene og saharawiske demonstranter som roper slagord til støtte for motstandsbevegelsen Front Polisario. De marokkanske styrkene benytter en sentral kafé til oppsmaling av arresterte og deres ektefeller, og fører dem så bort i ventende lastebiler. Natt til fredag ved fire-tiden ble Hammoudi Iguilid, en av de mest prominente menneskerettighetsaktivistene, lederen av El Ayoun- avdelingen av den marokkanske organisasjonen AMDH, arrestert i sitt hjem.

Marokkanske styrker sprer fryktDe marokkanske myndighetene benytter både regulære militære styrker, opprørspoliti og militser besteånde av sivile marokkanske settlere for å slå ned opprøret. Ifølge observasjoner i sør- Marokko er det nå på vei anslagsvis 600 ekstra politistyrker til El Ayoun, noe som skaper sterk frykt blant lokalbefolkningen. Rett før marokkanske raid mot boligene til sahrawiske demonstranter blir strømmen og telefonlinjene kuttet og kvartalet blir avstengt.

Saharawiske menneskerettighetsaktivister megler konstant med myndighetene for å roe ned situasjonen, og organiserer beskyttelse av boligene til uskyldig marokkanske settlere for å unngå at de blir skadelidende.

Ber Bondevik om hjelpRaftopris- vinneren Mohammed Daddach sa på telefon fredag formiddag at "Stemningen her i El Ayoun og andre vest-sahariske byer er eksplosiv, alt nå kan alt skje. Sahrawiene er lei av å leve under okkupasjon. Vi ønsker bare friheten til å bestemme i eget land! De stadige overgrepene fra marokkanske militære, politi og settlere og den daglige diskrimineringen vi opplever i eget land har fått begeret til å flyte over for mange sahrawier. Som ansvarlige menneskerettighetsaktivister jobber vi for å holde en viss disiplin og orden i protestene, men dette opprøret er sterkere enn noen av oss kan kontrollere. Vi frykter nå at det marokkanske militæret forsøker å slå ned opprøret med stadig hardere midler og skaper en katastrofe. Vi ber derfor om hjelp fra våre venner/organisasjoner i Norge og den norske regjeringen for å forsvare våre rettigheter og våre liv." Daddach ble i november 2002 tildelt Raftoprisen i Bergen og mottatt av utenrikskomiteen på Stortinget og av statsminister Kjell Magne Bondevik.

Ingen internasjonale observatører er tilstede i Vest- Sahara og FN- operasjonen MINURSO holder seg innendørs ettersom deres mandat er begrenset til å organisere en folkeavstemning om Vest- Saharas uavhengighet. Folkeavstemningen skulle ha vært avholdt i 1992 men Marokko nekter å samarbeide med FN om gjennomføringen.

Sist det var et opprør på denne størrelsen i Vest- Sahara var i 1999. Da ble mange sahrawiske demonstranter hardt skadet av bevæpnede marokkanske settlere, mange sahrawier ble arrestert og idømt lange fengselsstraffer og andre ble tvangsdeportert til Nord- Marokko. Marokko har i dag ca. 160.000 soldater, 50.000 politi og 200.000 - 400.000 sivile settlere i okkupert Vest- Sahara. Antallet gjenværende sahrawier anslås til 100.000- 150.000, og ca. 160.000 bor i flyktningleirer i Algerie.

For mer informasjon: Disse to nettsidene legger hyppig ut oppdateringer på engelsk, spansk og fransk om den pågående intifadaen: http://www.vastsahara.org/intifada.htmlhttp://www.sahara-libre.blogspot.com/

Ferske bilder finnes på: http://www.vastsahara.org/bilder/elayunmay2005/pages/CAP1000.htm

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon