Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Gratulerer med dagen!

Siden FN i 1994 erklærte dagen som en internasjonal merkedag, har urfolk over hele verden brukt dagen for å markere kampen for sine rettigheter. Om lag 350 millioner mennesker i 70 ulike land kan defineres som urfolk, ut fra premissene som legges i ILO-konvensjon 169. Bare i Latin-Amerika finnes det over 650 ulike urfolksgrupper. Fremdeles er mange av urfolks språk, identitet og kulturer trues av utryddelse og statlige overgrep over hele verden. Det er imidlertid i Latin-Amerika en har sett flest resultater av urfolks kamp for sine rettigheter.

(image) Jubelen var stor blant Bolivias urfolk da en av deres egne - Evo Morales - ble valgt til landets president i 2006. Foto: UAC Tiwanaku

På tross av store utfordringer i Bolivias sittende regjering, er det et viktig signal til verdenssamfunnet at en urfolksrepresentant i 2006 ble valgt til president.Ikke all utdanning er god utdanning!Studier fra Latin-Amerika viser at urfolk fremdeles har mindre utdanning enn majoritetsbefolkningen, men at denne forskjellen har blitt mindre. Imidlertid er resultatene som urfolk får ut av utdanningen vesentlig dårligere enn for majoritetsbefolkningen, noe som indikerer alvorlige problemer innen utdanningskvalitet i regionen. Det formelle utdanningssystemet har ofte vært et tveegget sverd for urfolksgrupper; på den ene siden har utdanningen gitt urfolksbarn og – unge nødvendig kunnskap for å komme seg fram i livet og etablere kontakt med storsamfunnet. Samtidig har den formelle utdanningen også vært en måte å bruke tvang for å endre og ødelegge urfolkskulturer. I Bolivia gjennomfører urfolksbarn generelt tre år mindre utdanning enn andre barn, ifølge Education International. Under arbeidet med revideringen av pensum i Bolivia er det spesielt viktig å fremme flerspråklighet, sørge for at utdanningen er tilpasset urfolks virkelighet samtidig som utdanningen fremmer dialog og samhandling mellom ulike kulturer i samfunnet hvor urfolk lever og har blitt utbyttet i århundrer. Permanent forumPå tampen av FNs første urfolkstiår (1994-2004), ble FNs permanente forum for urfolk opprettet. Sammen med ratifiseringen av FNs urfolksdeklarasjon, er dette et av de viktigste resultatene av FNs arbeid med urfolk i denne perioden. Forumet foretar ingen formelle beslutninger knyttet til urfolk i FN-systemet, men har likevel høy status gjennom å være direkte rådgivende organ for ECOSOC, FNs økonomiske og sosiale råd. I 2004, ble det klart av måloppnåelsen fra FNs første urfolkstiår hadde vært svært begrenset. Det ble derfor bestemt å utvide fokuset på urfolk inn i et nytt tiår (2005-2015). SAIH gratulerer verdens urfolk med dagen!For mer info om forumet:http://www.un.org/esa/socdev/unpfii/index.html.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .a sign that says fanfare with a watermelon and maracas on it .

Nyhet

FANFARE – fellesskap mot fascisme!

Velkommen til folkefest og fellesskap mot fascisme - søndag 22. juni i Oslo

Les nyhet
a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .a row of vans are parked in front of a building with graffiti on it .

Nyhet

Gatekunst og frigjøringskamp

Fredag 27. juni inviterer SAIH og Street Art Oslo til avduking av et nytt veggmaleri midt i Oslo sentrum.

Les nyhet
a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.a fist is holding a pencil in front of the palestinian flag.

Nyhet

Norske universiteter med nytt samarbeid for palestinsk høyere utdanning

Tirsdag 27. mai ble et nytt samarbeid mellom en rekke norske høyere utdanningsinstitusjoner etablert. Hovedformålet er å mobilisere og koordinere ressurser som kan bidra til å støtte Palestinsk høyere utdanning. Hele 14 universiteter og høyskoler, blant dem flere av landets største, er involvert i oppstarten.

Les nyhet
En kvinne snakker foran en stor gruppe mennesker i et auditorium.En kvinne snakker foran en stor gruppe mennesker i et auditorium.

Nyhet

Universiteter som motstand – høyaktuell konferanse samlet forskere, studenter og aktivister

Hvordan kan universiteter være arenaer for solidaritet, sosial rettferdighet og motstand? Dette var kjernespørsmålet under SAIHs konferanse 2025, som samlet studenter, akademikere og aktivister fra hele verden til en dagsaktuell og engasjerende samtale.

Les nyhet
a painting of a woman with a plant in her moutha painting of a woman with a plant in her mouth

Nyhet

SAIH søker konsulent for evaluering av partnerledet forskning i Sør

Vil du bidra til å styrke samfunnsdrevet forskning og høyere utdanning i det globale sør?

Les nyhet
to kvinner smiler til kamerato kvinner smiler til kamera

Nyhet

Studentdemokratier stemmer frem mer solidaritet

To nye studentdemokratier skrur opp støtten til SAIH. Vedtaket betyr økt støtte til studenters globale kamp for utdanning og rettigheter - gjennom en av Norges mest unike solidaritetsordninger.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon