Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Godt nytt SAIH-år!

I 2014 opprettet vi to nye lokallag, fikk en rekke nye lokallagsaktivister, hadde rekordmange møter med både stortings- og regjeringspolitikere, holdt flere titalls foredrag og var synlige i media gjennom hele året. Her er noen av høydepunktene:

​Lucens Guidelines – økt beskyttelse av universiteter

Sammen med Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning fra angrep (GCPEA) har SAIH arbeidet med å få på plass et nytt internasjonalt rammeverk som vil gi skoler og universiteter økt beskyttelse i konfliktsituasjoner. I juni offentliggjorde regjeringen at de ville ta en lederrolle for å fremme Guidelines for Protecting Schools and Universities from Military Use during Armed Conflict. Dette var en stor seier, og i desember fikk vi denne resolusjonen vedtatt på vegne av 15 millioner europeiske studenter under Den europeiske studentunion (ESU) sitt 67. board meeting i Baku, Aserbajdsjan. I løpet av det neste halvåret vil vi fortsette arbeidet som vil kunne gi skoler og universiteter sårt tiltrengt beskyttelse!

Lokalt engasjementSAIH har tidenes tøffeste lokallag, og 2014 fikk vi jommen to til! Engasjerte studenter ved Universitetet i Nordland og Universitetet i Stavanger gikk sammen og dannet de splitter nye lokallagene SAIH-Bodø og SAIH-Stavanger. Til sammen har SAIH nå 10 lokallag ved universiteter og høgskoler over hele landet, som opplyser, utfordrer og engasjerer. SAIHs lokallag har i 2014 arrangert hundrevis av seminarer, filmvisninger, debatter og kampanjer. Finnes det ikke lokallag ved ditt studiested? Frykt ei – kontakt oss, så hjelper vi deg å opprette det!

​Vi drømmer stort, men vi drømmer realistisk

Vi ønsket med fjorårets kampanje at Oljefondet skulle få på plass en egen urfolksstrategi. Vi er ikke der enda. Men følg med – kanskje er vi der snart! Urfolks rettigheter er under økende press i Latin-Amerika. En faglig SAIH-rapport som dokumenterte selskapers grove brudd på urfolks rettigheter der det norske Oljefondet investerer, fikk bred dekning i norske medier da den ble lansert i september. Sammen med et progressivt kampanjemateriell som utfordret og provoserte, og iherdige lokallag som sørget for debatt og blest om tematikken rundt om i hele Norge, ble kampanjen en knallsuksess.

Kampanjen har fått bred støtte blant sivilsamfunnsorganisasjoner i Norge, og i desember gikk flere av de borgerlige ungdomspartiene ut i media og utrykte støtte til kampanjen. Nå lobber kampanjeteamet politikere på Stortinget fram mot Stortingsmeldinga om Oljefondet som kommer til våren, og vi legger lista høyt.

​Rustne radiatorer og afrikanske gameshow

For tredje året på rad lanserte SAIH kampanjen Africa for Norway for å utfordre stereotypier vi i Nord har om Sør, og for en suksess det ble! Videoen Who Wants To Be A Volunteer har i skrivende stund blitt sett over 725 000 ganger på Youtube, og vi har blitt kontaktet av medier fra Sør-Afrika og Brasil til Japan og Norge. I år som i fjor arrangerte vi også The Radiator Awards, der årets verste og mest stereotypiske innsamlingsvideo mottok den rustne radiatoren, og årets beste og mest innovative mottok den gyldne. Hvis du ikke har sett videoene ennå, kan du se dem her!

​Årets kampanje: Vest-Sahara

I 2015 er det 40 år siden Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara startet. Før spanske kolonimakter hadde trukket seg ut av Vest-Sahara, rykket marokkanske styrker inn i landet høsten 1975. I 1991 inngikk Marokko og den saharawiske frigjøringsbevegelsen Polisario en våpenhvileavtale. Avtalen innebar at det skulle gjennomføres en folkeavstemning i Vest-Sahara om landet skulle bli selvstendig eller bli en del av Marokko. For å overvåke våpenhvilen og sikre gjennomføringen av folkeavstemningen ble FN-operasjonen MINURSO opprettet.

Den dag i dag har ennå ikke avstemningen blitt avholdt. MINURSO er FNs eneste operasjon uten mandat til å rapportere om menneskerettighetsbrudd. Dette ønsker vi å gjøre noe med. MINURSOs mandat skal opp til vurdering i FN 30.april 2015. Bli med oss å sette dette på dagsorden under kampanjeuke 13-17. april!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon