Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

​Godt nytt SAIH-år!

I 2014 opprettet vi to nye lokallag, fikk en rekke nye lokallagsaktivister, hadde rekordmange møter med både stortings- og regjeringspolitikere, holdt flere titalls foredrag og var synlige i media gjennom hele året. Her er noen av høydepunktene:

​Lucens Guidelines – økt beskyttelse av universiteter

Sammen med Den globale koalisjonen for å beskytte utdanning fra angrep (GCPEA) har SAIH arbeidet med å få på plass et nytt internasjonalt rammeverk som vil gi skoler og universiteter økt beskyttelse i konfliktsituasjoner. I juni offentliggjorde regjeringen at de ville ta en lederrolle for å fremme Guidelines for Protecting Schools and Universities from Military Use during Armed Conflict. Dette var en stor seier, og i desember fikk vi denne resolusjonen vedtatt på vegne av 15 millioner europeiske studenter under Den europeiske studentunion (ESU) sitt 67. board meeting i Baku, Aserbajdsjan. I løpet av det neste halvåret vil vi fortsette arbeidet som vil kunne gi skoler og universiteter sårt tiltrengt beskyttelse!

Lokalt engasjementSAIH har tidenes tøffeste lokallag, og 2014 fikk vi jommen to til! Engasjerte studenter ved Universitetet i Nordland og Universitetet i Stavanger gikk sammen og dannet de splitter nye lokallagene SAIH-Bodø og SAIH-Stavanger. Til sammen har SAIH nå 10 lokallag ved universiteter og høgskoler over hele landet, som opplyser, utfordrer og engasjerer. SAIHs lokallag har i 2014 arrangert hundrevis av seminarer, filmvisninger, debatter og kampanjer. Finnes det ikke lokallag ved ditt studiested? Frykt ei – kontakt oss, så hjelper vi deg å opprette det!

​Vi drømmer stort, men vi drømmer realistisk

Vi ønsket med fjorårets kampanje at Oljefondet skulle få på plass en egen urfolksstrategi. Vi er ikke der enda. Men følg med – kanskje er vi der snart! Urfolks rettigheter er under økende press i Latin-Amerika. En faglig SAIH-rapport som dokumenterte selskapers grove brudd på urfolks rettigheter der det norske Oljefondet investerer, fikk bred dekning i norske medier da den ble lansert i september. Sammen med et progressivt kampanjemateriell som utfordret og provoserte, og iherdige lokallag som sørget for debatt og blest om tematikken rundt om i hele Norge, ble kampanjen en knallsuksess.

Kampanjen har fått bred støtte blant sivilsamfunnsorganisasjoner i Norge, og i desember gikk flere av de borgerlige ungdomspartiene ut i media og utrykte støtte til kampanjen. Nå lobber kampanjeteamet politikere på Stortinget fram mot Stortingsmeldinga om Oljefondet som kommer til våren, og vi legger lista høyt.

​Rustne radiatorer og afrikanske gameshow

For tredje året på rad lanserte SAIH kampanjen Africa for Norway for å utfordre stereotypier vi i Nord har om Sør, og for en suksess det ble! Videoen Who Wants To Be A Volunteer har i skrivende stund blitt sett over 725 000 ganger på Youtube, og vi har blitt kontaktet av medier fra Sør-Afrika og Brasil til Japan og Norge. I år som i fjor arrangerte vi også The Radiator Awards, der årets verste og mest stereotypiske innsamlingsvideo mottok den rustne radiatoren, og årets beste og mest innovative mottok den gyldne. Hvis du ikke har sett videoene ennå, kan du se dem her!

​Årets kampanje: Vest-Sahara

I 2015 er det 40 år siden Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara startet. Før spanske kolonimakter hadde trukket seg ut av Vest-Sahara, rykket marokkanske styrker inn i landet høsten 1975. I 1991 inngikk Marokko og den saharawiske frigjøringsbevegelsen Polisario en våpenhvileavtale. Avtalen innebar at det skulle gjennomføres en folkeavstemning i Vest-Sahara om landet skulle bli selvstendig eller bli en del av Marokko. For å overvåke våpenhvilen og sikre gjennomføringen av folkeavstemningen ble FN-operasjonen MINURSO opprettet.

Den dag i dag har ennå ikke avstemningen blitt avholdt. MINURSO er FNs eneste operasjon uten mandat til å rapportere om menneskerettighetsbrudd. Dette ønsker vi å gjøre noe med. MINURSOs mandat skal opp til vurdering i FN 30.april 2015. Bli med oss å sette dette på dagsorden under kampanjeuke 13-17. april!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon