Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Gode intensjoner er ikke nok

TV-aksjonen: Etter Terje Tvedts kronikk i siste nummer av Samtiden har TV-aksjonene igjen blitt gjenstand for debatt.

SAIH setter pris på at debatten rundt TV-aksjonen blir holdt i live, men vi syns også det er viktig å holde fokuset på det vi ser som konstruktiv kritikk. Vi mener at hovedfokuset i debatten ikke bør spinne rundt påstanden «pengene når frem». Dette er et viktig element, men hører kanskje mer hjemme i en generell bistandsdebatt. Når det gjelder den spesifikke debatten rundt NRKs TV-aksjon vil SAIH gjerne fremheve og understreke den kritikken som har kommet mot journalister og media sin rolle.I en kronikk i Ny Tid i februar hevder vi at det å promotere bistandsprosjekter gjennom media kan skape store misoppfatninger og bygge opp under unyanserte stereotypier av land i Sør, men også at dette kan være et direkte hinder for utvikling i land i Sør. Det at journalister i Norge ikke reflekterer over sin rolle innenfor TV-aksjonen, tyder på en mangelfull forståelse av det politiske i bistand. Når generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgard Kokkvold, avfeier kritikken mot journalisters rolle i TV-aksjonen med at det må være lov også for journalister å gjøre noe samfunnsnyttig, viser dette tydelig at norsk presse ikke reflekterer over bistands politiske rolle og utfordringene rundt den unyanserte fremstillingen av bistandsmottakere i Sør. Gode intensjoner er ikke nok; en historie av både katastrofale og vellykkede bistandsprosjekter viser med all tydelighet at kunnskap må følge med de gode intensjonene.Det er Terje Tvedts konkluderende ord i kronikken i Dagbladet SAIH gjerne vil holde fokuset på. Han presiserer her at TV-aksjonen sin forståelse av verden ikke holder følge med verdensutviklingen, at den bidrar til å holde land i Sør fast i et bistandsperspektiv, og at den bidrar til å opprettholde et arkaisk verdensbilde. Med dette i tankene passer det å avslutte med disse ordene fra Vær varsom-plakaten: Ord og bilder er mektige våpen, misbruk dem ikke!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon