Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

GC Riebers oljesøl

(image) SAIH-Bergens leder, Else Margrete Rafoss, under en Vest-Sahara markering 2009 NRK og SVT har den siste uken avslørt at det Bergens-baserte konsernet GC Rieber Oils importerer fiskeolje fra det okkuperte Vest-Sahara. Denne oljen brukes i Omega 3-kapsler som selges på det norske markedet. Dette skjer til tross for at UD fraråder all handel med selskaper i Vest-Sahara, et land som er okkupert av Marokko.

Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH) krever at selskapet viser samfunnsansvar ved umiddelbart å stanse sin uetiske handel. Den norske importen av fiskeolje kommer ikke det saharawiske folket tilgode. Rundt 165 000 saharawier lever i flyktningleirer i Algerie, og er avhengige av bistand og matforsyninger fra andre land. Rieber stjeler dette folkets rike fiskeressurser, og pengene går rett i lommene til den marokkanske okkupasjonsmakten. At GC Rieber styres av NHOs øverste valgte leder, Paul-Chr. Rieber gjør ikke saken mindre betent.

GC Rieber er i dag en betydelig innkjøper av denne oljen fra Vest-Sahara. Dette har sannsynligvis foregått i over et tiår. Grunnen til at dette ikke har blitt avslørt før nå, er at fiskeoljen fra Vest-Sahara blandes sammen med olje fra Marokko, før den sendes til Norge, der den videreblandes med olje fra Sør-Amerika.

I mellomtiden sitter vi i den vestlige verden og bruker helseprodukter som Omega 3, helt uvitende om at vi samtidig kan være med på å bidra til å bryte internasjonal lov. Vi er sikre på at de færreste forbrukere synes dette er greit. Derfor krever vi at GC Rieber Oils umiddelbart stopper all import og foredling av fiskeolje fra Vest-Sahara.

Bergen er under ingen omstendigheter tjent med å assosieres med undertrykkelse av et helt folk. Rydd opp i dette oljesølet nå, Rieber!

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon