Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Tenk før du deler sosiale medier

- I Norge ser vi nå et økende fokus på personvern og etikk i sosiale medier. Men med en gang vi forlater kontinentet, er det som om dette ikke gjelder lengre. Nettet florerer av selfier med unge frivillige omringet av barn på et barnehjem og lignende, noe vi aldri hadde kommet på å dele hjemme, sier leder i SAIH, Beathe Øgård.

Samtidig som tilgjengeligheten og mulighetene med sosiale medier øker, er det også lettere enn noen gang å reise ut som frivillig, student eller på pakketurer. Tirsdag 7. november lanserte SAIH en egen guide for frivillige og reisendes bruk av sosiale medier på reiser i utviklingsland. Guiden er utarbeidet i samarbeid med skaperne bak suksessen Barbie Savior.

- Vi mener både individuelle, organisasjoner og kommersielle aktører har et stort ansvar for å fremme etisk bruk av sosiale medier, og ikke minst til å bruke kanalene til å spre nyansert informasjon i stedet for fokus på det «eksotiske» og stereotypiske bilder av «Afrika». Vi håper profesjonelle aktører vil ta i bruk guiden eller la seg inspirere til egne retningslinjer.

En «sjekkliste» før du deler

Guiden inneholder fire hovedprinsipper, knyttet til informert samtykke, personvern, verdighet og intensjoner. I tillegg er en brukervennlig «sjekkliste», som frivillige og reisende kan ha i bakhodet når de er på reise og gjerne vil dele på sosiale medier.

- Det er mye vi gjerne ikke tenker over, som å sikre at menneskene du tar bilde av faktisk forstår at du kommer til å dele det på nettet, inkludere fullt navn og sted eller tilby en kopi av bildet til dem det gjelder. Spør deg selv: Hvorfor legger jeg ut dette? Benytt heller anledningen til å fortelle noe nytt og annerledes som bryter med stereotypiene, mener Øgård.

Bakgrunnen for temaet er SAIHs mangeårige arbeid med «Radi-Aid»-kampanjen, først kjent gjennom parodien Radi-Aid: Africa For Norway. SAIH har også siden 2013 arrangert den årlige prisutdelingen Radi-Aid Awards, som 7. desember skal kåre årets verste og beste innsamlingsvideoer og - bildeillustrasjoner i bistandsverdenen.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon