Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fredsforhandlinger Colombia: - Paramilitære kan undergrave fredsprosessen

Les mer om Diego Marin som måtte flykte fra hjemlandet etter drapstrusler.

Diego Marin var leder for studentunionen i Colombia, da han ble truet på livet av sikkerhetspolitiet. I 2009 fikk han politisk asyl i Norge. Nå er han en optimistisk leder for Støttegruppen for fred i Colombia.- Mange toppledere, både for geriljabevegelsen og de paramilitære er enten drept eller arrestert. Det er ingen hemmelighet at de paramilitære langt på vei har gått myndighetenes ærend. Dermed er begge partene i konflikten svekket - et godt utgangspunkt for forhandlinger, mener Marin.De paramilitære har ikke status som en politisk organisasjon, dermed kan de heller ikke være en del av forhandlingene.- Men de har fortsatt stor innflytelse og må være en del av diskusjonen, ellers kan de hindre resultater, sier Marin.Politisk massemord Omfanget og antallet paramilitære grupper er ukjent, men der geriljagruppene har kjempet for bøndenes rettigheter til jord, har de paramilitære kjempet på godseiernes side.Den forrige regjeringen ved Alvaro Uribe innledet arbeidet med å gi de paramilitære politisk status - en institusjonell legalisering av et samarbeid som allerede hadde vært der i mange år.- Mange militære og flere av Uribes nærmeste rådgivere sitter nå i fengsel for dette samarbeidet. I Uribes regjering var alle som var mot hans visjon, å betrakte som geriljasoldater, sier Marin.Colombia er det eneste landet i Latin-Amerika som er dømt for politisk massemord på grunn av forbindelsen til disse voldelige, paramilitære gruppene.

© Aftenposten

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon