Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fortsetter fosfattransportene

SAIH protesterte mot handelen ved å sende et åpent brev til selskapet 24. september 2009, og anmodet rederiet om å umiddelbart avslutte transportene. Et krav som Krisian Jebsen avviser i sitt svar til SAIH.

(image) - I henhold til vår kontrakt fortsetter vi å foreta visse transporter fra Vest-Sahara til New Zealand, bekrefter styreleder i Gearbulk, Kristian Jebsen, i en epost til SAIH.

Rederiet, som er 60 % eid av Jebsen i Bergen, har transportert fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand i en årrekke. Fosfathandelen bidrar til å legitimere og styrke den marokkanske okkupasjonen av Vest-Sahara.

– Jeg vil understreke at vi ikke gjør forretninger med parter i Vest-Sahara, og at vi ikke har slike kontrakter. Vårt oppdrag i denne sammenhengen gjøres på vegne av en langvarig forretningskontakt på New Zealand, og har inkludert transporter av fosfat fra Vest-Sahara til New Zealand. Vi legger vekt på å oppfylle våre kontrakter, skriver Jebsen til SAIH.

Selskapet insisterer på at de følger “gjeldende lover og regler”.

– Det britiske utenriksdepartementet har uttalt at handel med den marokkanske okkupasjonsmakten i Vest-Sahara ikke er å anbefale, men at det heller ikke er forbudt, skriver Jebsen, som understreker at de ”deler FNs engasjement og partenes vilje til å medvirke i prosessen skal føre til en varig god løsning for befolkningen i Vest-Sahara”.

– For hver last Gearbulk foretar, desto fattigere blir det saharawiske folk som eier fosfatet. Saharawiene har, på grunn av Gearbulks transporter, blitt fratatt store deler av sine kollektive verdier. Dette er verdier som skulle bli brukt til å bygge Vest-Saharas fremtid. Og for hvert år Gearbulks transporter fortsetter, desto mindre blir sjansene for at saharawiene noen sinne vil oppnå selvstendighet, skrev SAIH til Gearbulk.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon