Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Første kvinnelige visepresident valgt i Zambia

Etter at Edgar Lungu fra det venstreorienterte regjeringspartiet Patriotisk front hadde vunnet presidentvalget i Zambia forrige uke, med 48,3 prosent av stemmene, jublet SAIHs partnere for en helt annen grunn: Inonge Wina ble landets første kvinnelige visepresident.

- Dette illustrerer at Zambia beveger seg et skritt nærmere sin første kvinnelige president, og det gjenspeiler Zambias løfte om at flere kvinner skal få ta del i beslutningsprosesser og arbeidet for likestilling, sier Amos Mwale, administrerende direktør i ungdomsorganisasjonen Youth Vision Zambia (YVZ).

Visepresidenten Inonge Wina har over flere år jobbet for kvinners rettigheter i ulike sivilsamfunnsorganisasjoner i landet. YVZ håper at hennes erfaring fra organisasjonssektoren og utviklingsarbeid kan gjøre det lettere for dem å jobbe videre for sin agenda.

- Vi ser frem til å jobbe med den nye presidenten og visepresidenten om de mange ulike sakene våre målgrupper står overfor, sier Mwale.

YVZ er en viktig stemme og pådriver for seksuelle- og reproduktive helserettigheter i Zambia. Organisasjonen utdanner unge ledere, og driver et lederopplæringskurs for unge kvinner. Årlig får 30 unge kvinner fra andre sivilsamfunnsorganisasjoner lederopplæring fra YVZ.

SAIH samarbeider også med åtte andre lokale organisasjoner som blant annet jobber med seksuelle rettigheter og opplæring av unge kvinner. Les mer om SAIHs arbeid i Zambia.

Kvinnebevegelsen applauderer Presidentvalget som begynte 20. januar i Zambia, ble utvidet med flere dager på grunn av svært kraftig regnvær. Årsaken til at det ble holdt valg nå, var at den tidligere presidenten Michael Sata døde i oktober i fjor.

Det vil bli nytt valg i september 2016, når den opprinnelige femårsperioden er over. Lungus motkandidat Hakaine Hichilema fikk 46,7 prosent av stemmene og har beskyldt Lungu for valgfusk.

Også kvinnebevegelsen i landet har applaudert den nye presidentens valg av kvinnelig visepresident.

Kilder: YVZ, NTB, Allafrica.com

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
En statue på et torg, foran en bygning.En statue på et torg, foran en bygning.

Nyhet

Akademisk boikott er ikke autoritært eller prinsippløst

Det er ingen grunn å skille skarpt mellom rett, moral og politikk i universitetspolitiske spørsmål.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon