Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Forskningsmeldingen: God open access politikk fra regjeringen

24. april 2009

I forskningsmeldingen «Klima for forskning» som ble lagt frem i dag har regjeringen viet stor plass til open access (åpen tilgang). Regjeringen melder at all offentlig finansiert forskning skal være offentlig tilgjengelig. SAIH (Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond) har fremmet open access i flere år og er veldig fornøyd med at regjeringen vil arbeide aktivt for dette.

Dette er veldig gledelige nyheter. Det vil være mye lettere å fremme prinsippet om åpen tilgang til forskningsresultater nå som regjeringen har stått frem som en klar partner. Til tross for at institusjonene også er positive, er det langt fra uttalt mål til realitet, og SAIH vil fortsette og jobbe for at mest mulig skal publiseres åpent, sier Sigrun Espe, leder i SAIH.

Open access er et prinsipp om at forskning som er offentlig finansiert skal være offentlig tilgjengelig. Vitenskaplige artikler som publiseres i prestisjetunge tidsskrift er svært dyre å få tak i. Det fører til at disse forskningsresultatene ikke er tilgjengelig for andre forskere, universiteter, forvaltning og allmennheten.

Det er svært viktig for universiteter og forskningsmiljøer i Sør at vitenskaplige artikler er åpent tilgjengelige. All forskning siden antikken har i større eller mindre grad bygget på annen forskning. Hvis en har tilgang på andre forskningsresultater, har en uendelig større mulighet til å drive forskning med høy kvalitet. Universiteter i Europa og Nord-Amerika har råd til å kjøpe seg tilgang. Det har ikke universiteter i Sør, sier Espe.

Forskningsmeldingen har fokus på at forskning skal løse samfunnsproblemer og et eget kapittel omfatter hvordan forskning skal løse globale utfordringer som klima, energi, miljø, hav og matsikkerhet. Det som ikke nevnes med et ord er høyere utdanning og forskning i Sør. SAIH har i snart 50 år arbeidet for å styrke høyere utdanning og forskning i Sør.

Hvis målet er at vi bare skal forske i Nord for å løse globale problemer, så kommer vi ingen vei. En veldig god måte å bidra til å løse klimakrisen, matkrisen, gjeldskrisen, AIDS-krisen og fattigdomskrisen er å bidra til større kapasitet og bedre kvalitet på høyere utdanning og forskning i Sør, sier Espe.

Utdanning og forskning er nøkkelen for at et samfunn skal kunne utvikle seg, løse lokale samfunnsproblemer, gi gode arbeidstakere til et voksende næringsliv, utdanne gode lærere og helsearbeidere, samt å utvikle de lokale talentene og hodene som skal være morgendagens ledere.

I denne forskningsmeldingen og i kapitlet om ”Globale utfordringer” hadde regjeringen muligheten til å satse på å bygge kapasitet i Sør, men grep den ikke. Det synes vi er trist, men håper likevel at både Kunnskapsdepartementet og Utenriksdepartementet likevel vil være positiv til en slik satsing, avslutter Espe.

For mer informasjon, kontakt:

Sigrun Espe, leder av SAIH

Tlf: 99 04 46 66

Foto: Pressebilde av Sigrun Espe: /noop/image.php?id=6760

Forskningsmeldingen på «Klima for forskning» blir lagt frem i dag: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/dok/regpubl/stmeld/2008-2009/stmeld-nr-30-2008-2009-.html?id=556563

Lenke til faktablad om stortingsmeldingen Klima for forskning

SAIH er studentenes og akademikernes egen bistandsorganisasjon. Organisasjonen har arbeidet med høyere utdanning og uformell utdanning i Sør siden 1961, under mottoet «Utdanning for frigjøring». SAIH arbeider med utdanningsbistand, informasjon og politisk påvirkning i samarbeid med lokale partnere i Sør-Afrika, Zimbabwe, Zambia, Bolivia og Nicaragua. Organisasjonen har lokallag ved mange av landets universiteter og høgskoler og hovedkontor i Oslo. For mer info, besøk: www.saih.no

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon