Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fornøyd med satsingen høyere utdanning i utviklingspolitikken

Mandag 7.oktober 2019 ble statsbudsjettet for 2020 lagt frem. Det fremheves i budsjettet at Norges satsing på kapasitetsutvikling innen høyere utdanning og forskning i utviklingsland videreføres.

- SAIH er fornøyd med at regjeringen ser utdanning i et helhetlig perspektiv, og satser på kapasitetsbygging i høyere utdanning i land i sør, sier leder i SAIH, Sunniva Folgen Høiskar.

- Vi er også svært fornøyd med at norsk bistand skal bidra til rettferdig tilgang til høyere utdanning, ved at faglig samarbeid om studiefinansiering er inne som en del av kunnskapsbanken. Dette er en viktig seier, basert på vår politiske kampanje, sier Høiskar.

Prioritering av menneskerettigheter

Det ligger en økning i støtten til menneskerettighetsarbeid, inkludert 100 millioner ekstra støtte til utsatte og marginaliserte grupper.

- Vi vet at marginaliserte grupper i samfunnet er de som er mest utsatt for brudd på menneskerettigheter, slik som lhbt-personer og urfolk. Derfor er vi glad for denne tydelige satsingen, og vi vil gjerne bidra i dette arbeidet, forteller Høiskar.

Bekymret for sivilsamfunnsstøtten

Sivilsamfunnet er under press, og vi ser et innskrenket rom for ytringsfrihet og organisasjonsfrihet i en rekke land. Den 11. august erklærte urfolksorganisasjonen CRIC i Colombia unntakstilstand i sine territorier, etter flere alvorlige angrep og attentater mot dem.

- SAIH er svært bekymret for sikkerheten til menneskerettighetsforkjempere, og mener at nedprioriteringen av både støtte til sivilsamfunn og de regionale bevilgningene til Latin-Amerika er bekymringsverdig gitt utviklingen det siste året.

På tross av at bistandsbudsjettet totalt øker med fire prosent, så øker altså ikke støtten til sivilsamfunn.

- I en tid med autoritære skift i flere land er det viktig å støtte sivilsamfunn som holder myndigheter ansvarlige, derfor mener vi at regjeringen må trappe opp støtten til sivilsamfunn fremover, sier Høiskar.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon