Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Flaut å være norsk i Wien

Forrige uke ble den 18. internasjonale aidskonferansen arrangert i Wien. Vi deltok på konferansen som ungdomsdelegater for Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Aidskonferansen hadde fokus på problemet med kriminalisering av mennesker som lever med hiv. Derfor var det flaut å representere Norge på konferansen.

Norge kriminaliserer seksuallivet til mennesker som lever med hiv gjennom Straffelovens paragraf 155, som gjør det straffbart å overføre smitte eller utsette noen for fare for å bli smittet. Problemet er at hiv-positive kan bli straffet for å ha utsatt seksalpartneren for fare, selv om de ikke visste at de var smittet selv. -Det gjør at mange ikke tørr å teste seg av frykt for å bli kriminalisert. Loven virker derfor mot sin hensikt. I stedet for å beskytte samfunnet, fører den til mindre åpenhet rundt hiv og dermed økt risiko for at flere skal bli smittet.

På UNAIDS sin versting-liste over land som kriminaliserer hiv-positive, kommer Norge på 5.plass. Det er rett og slett flaut. UNAIDS er klar på at lovverk som kriminaliserer mennesker som lever med hiv fører til mer stigmatisering og spredning av hiv, og anbefaler derfor at alle land fjerner slikt lovverk. Det er på tide at Norge slutter å være en hiv-versting og følger UNAIDS sine anbefalinger. LNU krever derfor at Straffelovens paragraf 155 fjernes.

Liv-Heidi Pedersen (AFS Norge), Ingrid Aas Borge (Changemaker), Anette Remme (SAIH), Marit Breen (NMSU), ungdomsdelegater for Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

(image) (image)

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon