Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

- Fjern lover som kriminaliserer homofili

Uttalelsen ble fremført av høykommissæren for menneskerettigheter i et sidearrangement i FNs menneskerettighetsråd i Geneve fredag 17. september. Norge var med som pådriver og arrangør.

Desmond Tutu bidro med en emosjonell videotale om menneskerettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner overfor en fullsatt sal i rådet.

Generalsekretær Ban Ki-moon viste til at lover som kriminaliserer mennesker på bakgrunn av deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet bidrar til vold og overgrep og legitimerer homofobi. Han slo fast at FN og medlemslandene har et viktig ansvar for å sørge for beskyttelse av denne gruppen.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navanethem Pillay, deltok i panelet med en oppfordring til økt innsats for å få slutt på diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Hun pekte på at vår evne til å beskytte denne sårbare gruppen er en test på om det internasjonale rammeverket for menneskerettigheter fungerer.

Desmond Tutu sendte i sin videotale en oppfordring til FN og medlemslandene om å ta dette arbeidet på alvor.

I tillegg deltok menneskerettighetsaktivister fra Guyana, India og Kamerun med vitnesbyrd om situasjonen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner i sine land.

Norge legger stor vekt på arbeid mot diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Vi deltar i kjernegrupper både i FN i New York og er aktive i Menneskerettighetsrådet om denne tematikken, samt at vi jobber med dette bilateralt i flere land og regioner.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon