Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fengslede studenter trolig torturert

(image) Munker og sivile protesterer i gatene 23. september. Foto: www.DVB.no (Democratic voice of Burma)

Fredag 21. september var det en måned siden Min Ko Naing og tolv andre studenter ble fengslet etter å ha deltatt på fredelige demonstrasjoner. Siden den tid har flere og flere aktivister også blitt fengslet. De siste rapporter går ut på at fire 88-studentledere inkludert Naing er overført til fengselsykehus på grunn av skader påført dem under avhør.I en kommentar til Universitas sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den Norske Burmakomité at Min Ko Naing fremstår som en viktig opposisjonsleder og at munkene tar lederrolle i demonstrasjonene i mangel på studentene fra 88-generasjonen.

Burma har vært styrt med jernhånd av ulike militærregimer siden 1962 og regnes som et av verdens verste diktaturer. Landet var Asias rikeste, men militærjuntaen har skapt et overvåkningssystem og vanstyre som har plassert Burma på nederste del av alle indekser for grunnleggende livsvilkår og rettigheter.Sentrale studenterStudentene i Burma har gjennom historien hatt en ledende rolle i den burmesiske demokratibevegelsen, og det siste året har man sett et fornyet engasjement i demokratibevegelsen inne i Burma. Tross overmakten besitter studentbevegelsen en motstandskraft som militærdiktaturet aldri har klart å kvele.

(image) Min Ko Naing. Foto: Burma Update

Arrestert igjen Arresterte Min Ko Naing var leder for All Burma Federation of Student Unions (ABFSU), en paraply-organisasjon for alle studentunioner i Burma. Organisasjonen er nå forbudt, og opereres fra eksil. I et brev til SAIH sier Myint Zaw, medlem av ABFSU-FAC (The Foreign Affairs Committee of the ABFSU), at han er bekymret for sine fengslede medstudenter. Ingen vet hvordan de har det, og hvor de befinner seg. I 2001 fikk Min Ko Naing Studentenes Fredspris. Han var imidlertid frarøvet muligheten til selv å motta prisen, fordi han satt fengslet på tolvte året. Han ble først løslatt i 2004 etter 16 år med tortur og isolasjon, og nå har han altså blitt arrestert igjen. 

(image) Munker og sivile protesterer i gatene 23. september. Foto: www.DVB.no (Democratic voice of Burma)

Norge må reagere! Det er dessverre lite som tyder på at det vil skje politiske endringer i nærmeste framtid uten påvirkning fra land i regionen. At den norske regjeringen opptrer klart og tydelig i denne saken er derfor viktig. Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Studentenes Landsforbund (StL), Norsk Studentunion (NSU) og The International Student Festival in Trondheim (ISFiT) er svært bekymret for situasjonen til burmesiske studenter. Vi oppfordrer derfor norske myndigheter til offentlig og internasjonalt å kunngjøre at de anerkjenner burmesiske studenters viktige kamp for demokrati i Burma, og at de fordømmer arrestasjonene av fredelige demonstranter og krever deres løslatelse. (Utdrag fra brev sent til Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Stortingets Utenrikskomiè 21. september 2007. Les brevet i sin helhet i høyre kolonne)

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon