Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Fengslede studenter trolig torturert

(image) Munker og sivile protesterer i gatene 23. september. Foto: www.DVB.no (Democratic voice of Burma)

Fredag 21. september var det en måned siden Min Ko Naing og tolv andre studenter ble fengslet etter å ha deltatt på fredelige demonstrasjoner. Siden den tid har flere og flere aktivister også blitt fengslet. De siste rapporter går ut på at fire 88-studentledere inkludert Naing er overført til fengselsykehus på grunn av skader påført dem under avhør.I en kommentar til Universitas sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den Norske Burmakomité at Min Ko Naing fremstår som en viktig opposisjonsleder og at munkene tar lederrolle i demonstrasjonene i mangel på studentene fra 88-generasjonen.

Burma har vært styrt med jernhånd av ulike militærregimer siden 1962 og regnes som et av verdens verste diktaturer. Landet var Asias rikeste, men militærjuntaen har skapt et overvåkningssystem og vanstyre som har plassert Burma på nederste del av alle indekser for grunnleggende livsvilkår og rettigheter.Sentrale studenterStudentene i Burma har gjennom historien hatt en ledende rolle i den burmesiske demokratibevegelsen, og det siste året har man sett et fornyet engasjement i demokratibevegelsen inne i Burma. Tross overmakten besitter studentbevegelsen en motstandskraft som militærdiktaturet aldri har klart å kvele.

(image) Min Ko Naing. Foto: Burma Update

Arrestert igjen Arresterte Min Ko Naing var leder for All Burma Federation of Student Unions (ABFSU), en paraply-organisasjon for alle studentunioner i Burma. Organisasjonen er nå forbudt, og opereres fra eksil. I et brev til SAIH sier Myint Zaw, medlem av ABFSU-FAC (The Foreign Affairs Committee of the ABFSU), at han er bekymret for sine fengslede medstudenter. Ingen vet hvordan de har det, og hvor de befinner seg. I 2001 fikk Min Ko Naing Studentenes Fredspris. Han var imidlertid frarøvet muligheten til selv å motta prisen, fordi han satt fengslet på tolvte året. Han ble først løslatt i 2004 etter 16 år med tortur og isolasjon, og nå har han altså blitt arrestert igjen. 

(image) Munker og sivile protesterer i gatene 23. september. Foto: www.DVB.no (Democratic voice of Burma)

Norge må reagere! Det er dessverre lite som tyder på at det vil skje politiske endringer i nærmeste framtid uten påvirkning fra land i regionen. At den norske regjeringen opptrer klart og tydelig i denne saken er derfor viktig. Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Studentenes Landsforbund (StL), Norsk Studentunion (NSU) og The International Student Festival in Trondheim (ISFiT) er svært bekymret for situasjonen til burmesiske studenter. Vi oppfordrer derfor norske myndigheter til offentlig og internasjonalt å kunngjøre at de anerkjenner burmesiske studenters viktige kamp for demokrati i Burma, og at de fordømmer arrestasjonene av fredelige demonstranter og krever deres løslatelse. (Utdrag fra brev sent til Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Stortingets Utenrikskomiè 21. september 2007. Les brevet i sin helhet i høyre kolonne)

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .a woman wearing a hat and a scarf is holding a flag .

Nyhet

Vacant position: Program advisor Latin America

We are hiring a program advisor for Latin America for a 1-year temporary position with the possibility of extension

Les nyhet
a globe is sitting on top of a wooden table .a globe is sitting on top of a wooden table .

Nyhet

Vacant position: Program advisor southern Africa

We are hiring a program advisor for southern Africa for a newly created permanent position

Les nyhet
a group of people are walking down a street in a protest .a group of people are walking down a street in a protest .

Nyhet

Vil du være med på SAIHs høstkampanje?

SAIH søker kreative og engasjerte mennesker som ønsker å være med i arbeidsgruppen for årets høstkampanje. Søk nå!

Les nyhet
a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .a woman in a graduation cap and gown is throwing her cap in the air .

Nyhet

Avkolonisert bistand fra teori til praksis

SAIH har jobbet med avkolonisering av akademia og av bistanden i mange år, og har erfart hvor vanskelig det kan være å gå fra intensjon til faktisk endring.

Les nyhet
en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.en kvinne i dress og hvit skjorte står foran en hvit vegg.

Nyhet

Revidert statsbudsjett 2024: Utdanning er et nødvendig verktøy for demokrati.

Regjeringens forsalg til revidert statsbudsjett for 2024 byr på mer av de samme kuttene.

Les nyhet
En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.En gruppe mennesker sitter på et berg i en skog.

Nyhet

SAIHs sommerleir 2024

Velkommen til SAIHs sommerleir 2024 i hjertet av Nordmarka, 13. -16. juni. Her samles aktivister og medlemmer fra hele landet til en helg fylt med bading, faglig påfyll, aktivisme og mye moro.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon