Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Får fredspris i dag

Den columbianske studentforeningen ACEU får i dag Studentenes Fredspris. Begrunnelsen for tildelingen er at ACEU (Asociacion Colombiana de Estudiantes Universitarios) fører en ikke-voldelig kamp for et demokratisk og rettferdig Columbia, og samtidig jobber for studentenes rett til utdanning og deltakelse i demokratiet.

Claudia Florez er i Trondheim og på ISFiT for å motta prisen på vegne av ACEU.

- Hva synes du om å få studentenes fredspris?

- Det er en veldig viktig utdeling ISFiT gjør. Vi er ikke bare glade, men også veldig motiverte for å fortsette å jobbe for colombianske studenters rettigheter, sier Claudia Florez fra ACEU

- Hvilke problemer opplever colombianske studenter?

- Det største problemet er finansieringen av utdanningen. Colombia er i en alvorlig økonomisk krise, og høyere utdanning gjennomgår en dårlig tid. Det er et stort budsjettunderskudd, på cirka 150 millioner pesos. Dessuten har de siste tiltakene gjennomført av regjeringen gjort at utdanningen undergraves ytterligere. Dermed tvinges studentene til å velge private alternativer, der studieavgiften er høy og studentvelferden lav. Dette er altså tiltak som ikke er til gode for studentene. Denne krisen i høyere utdanning har uten tvil innvirket på den akademiske kvaliteten, for uten penger klarer man ikke å opprettholde kvaliteten. Og om den akademiske kvaliteten forverres, undergraves universitetenes funksjon i. Samfunnet vil bli påvirket av at universitetene ikke klarer å utdanne dyktige og profesjonelle studenter.

- Hvordan skal dere bruke prisen?

- Vel, vi snakker om prisen som en politisk seier. Vi skal lansere nyheten både i hovedstaden Bogota og i regionene. Ideen er å også invitere media, men det viktiste vil være å fortelle også andre menneskerettighetsorganisasjoner om denne anerkjennelsen. For dette er en premie til alle oss som kjemper for menneskerettigheter i Colombia. Videre er det en anerkjennelse til og en måte å sette pris på alle de døde; ofrene for volden i Colombia.

- Hvilke ulikheter ser du mellom colombianske og norske studenter?

- Det er åpenbart fysiske forskjeller; vi er jo latinske! Mer seriøst; vi kan snakke om forskjeller som at utdanningen i Norge er av bedre kvalitet. Dere går for eksempel ut av videregående med kunnskap om tre fremmedspråk, vi kan knapt spansk. Så en stor forskjell er kvaliteten på utdanningen.

- Hvorfor er utdanning viktig for de unge i Colombia?

- Vel, utdanning er det viktigste verktøyet i hele verden. Uten utdanning kan ikke demokratiet fungere, og det blir vanskelig med fred og sosial rettferdighet. De lederne som ønsker et uvitende folk er de største tyrannene menneskeheten kjenner, og mot de må man kjempe. Men man må kjempe mens man studerer. Jeg tror den største hevnen de unge kan oppnå er at vi klarer å forsvare utdanning som et instrument for utvikling og sosial rettferdighet.

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.Hender holder opp et forstørrelsesglass, en skattemelding, en kalkulator og en globe.

Nyhet

Internasjonalt skattesamarbeid fungerer – men ikke for det globale sør

Finansminister Vedum og utviklingsminister Tvinnereim skaper et optimistisk bilde av internasjonalt skattesamarbeid, men virkeligheten fortjener et mer kritisk blikk. Mens de markerer milepæler og roser OECD, unnlater de å adressere det viktige spørsmålet om hvem som faktisk har en stemme i utformingen av disse reglene.

Les nyhet
three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon