Hopp til hovedinnhold

SAIH

Nyhet

Færre smittes av hiv

(image) Rapporten fra UNAIDS basert på informasjon fra over 140 land peker på flere positive utviklingstrekk, men gjør det allikevel klart at det er ingen grunn til å trappe ned tiltakene mot epidemien. Antallet nysmittede har stabilisert seg og gått ned fra 3 millioner pr år i 2001, til 2,7 millioner i 2007. Tross denne nedgangen og stabiliseringen er nivået fortsatt uakseptabelt høyt. Flere land sør for Sahara viser tegn til nedgang, mens et stort antall land utenfor Afrika øker antallet nysmittede. Antall voksne som døde av aids har etter å ha steget jevnt siden 1990 gått nedover de siste to årene.

Kjønnsperspektivet viktigRapporten peker blant annet på at flere land må bli bedre på å vektlegge sosiale aspekter av epidemien som fattigdom, likestilling, stigma og diskriminering. Blant annet ved å fokusere på likestillingsarbeid med menn og gutter som målgruppe, og styrking av kvinners økonomiske situasjon og juridiske rettigheter. En studie fra Botswana og Swaziland peker på at en kvinne uten tilstrekkelig tilgang til mat har 70 % større sjanse for å ha ubeskyttet sex enn en kvinne med tilgang på nok mat. Unge kvinner har også mindre kunnskap om hvordan hiv smitter enn unge menn. 70 % av unge menn vet at kondom beskytter mot hiv, mens av unge kvinner er det kun 55 % som vet dette.

[@portabletext/react] Unknown block type "block", specify a component for it in the `components.types` prop

Nyheter som engasjerer i kampen for utdanningsrettferdighet

three young women are smiling for the camera in circles .three young women are smiling for the camera in circles .

Nyhet

Valgkomiteens innstilling til SAIHs arbeidsutvalg 2024/2025

Les nyhet
En gruppe mennesker står sammen og snakker. En gruppe mennesker står sammen og snakker.

Nyhet

Ledig stilling: Organisasjonsrådgiver

SAIH søker en engasjert og systematisk organisasjonsrådgiver som brenner for global solidaritet og sterke organisasjoner.

Les nyhet
En kvinne står foran en vegg med armene i kors.En kvinne står foran en vegg med armene i kors.

Nyhet

Motstanderne av akademisk boikott gjør det enkelt for seg selv

Det er enkelt å være prinsipielt for akademisk frihet og mot akademisk boikott. Går man derimot inn i den konkrete situasjonen i Israel og Palestina blir det mer krevende.

Les nyhet
En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.En kvinne iført en svart frakk og et grønt skjerf smiler til kameraet.

Nyhet

Statsbudsjettet 2025: SAIHs innspill

Norge må øke støtten til menneskerettighetsforkjempere og deres organisasjoner, på deres premisser.

Les nyhet
En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.En knyttneve holder en blyant foran et palestinsk flagg.

Nyhet

Derfor er ­akademisk boikott riktig

Diskusjonen om akademisk boikott av Israel intensiveres nå ved norske universiteter og høyskoler. Stilt ovenfor realitetene i Palestina mener vi at dette ikke-voldelige virkemiddelet ikke bør stå uprøvd.

Les nyhet
Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.Stortinget med tre studentaktivister i bakgrunnen.

Nyhet

Regjeringen må gjøre mer for å styrke Students At Risk

I 2022 lovte utenriksministeren å jobbe for å øke synligheten til StAR-ordningen, men så ble det stille. Denne uken fikk vi svar.

Les nyhet

Engasjer deg

Oppdag hvordan du kan bidra til SAIHs arbeid.

Hold deg oppdatert – meld deg på nyhetsbrev

En person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjonEn person med munnbind og solbriller. Basert på bakgrunnen skjønner vi at denne personen deltar i en demostrasjon
En person som prater inn i en megafonEn person som prater inn i en megafon